Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Megszólalt a pápa

2005.03.11. 16:09
Tizenhat nappal gégemetszése után a klinika kápolnájában II. János Pál kétszer is kimondta, hogy "rendben van". A Vatikán reményei szerint a pápa húsvét vasárnap már maga fogja elmondani az "Urbi et Orbi" áldást.

Először volt hallható a vatikáni tévében a pápa hangja azután, hogy február 24-én kórházba került.

"Va bene"

Karol Wojtyla - akin még aznap gégemetszést hajtottak végre - fokozatosan gyakorolja a beszédet a beültetett kanüllel. Látogatói szerint már korábban is képes volt szavakat formálni.

A szentszéki tv-társaság a tanzániai püspökök "ad limina" látogatása, és a Gemelli klinika tizedik emeletén lévő pápai kápolnában tartott pénteki közös miséről sugárzott felvételeket. II. János Pál egy tőmondatot - "Va bene" (Rendben van), ismételte kétszer is - mondott a tudósítás tanúsága szerint mozgatható karosszékéből, először szólalva meg ily módon a nagy nyilvánosság előtt gégemetszése óta.

Húsvétra otthon lesz

A pápa egészségi állapotáról hétfőn tesz közzé újabb hivatalos közleményt a Vatikán, de az olasz sajtó már azt találgatja, hogy az egyházfő még aznap visszatérhet apostoli palotájába.

Joaquín Navarro-Valls vatikáni szóvivő csütörtök reggel azt mondta, a húsvéti nagyhetet már a Vatikánban tölti az egyházfő, vagyis virágvasárnapig, március 20-ig mindenképpen elhagyja a kórházat.

II. János Pál hivatalos programja szerint a katolikus egyházfő maga mondja el az "Urbi et Orbi" húsvéti áldást. A húsvét vasárnapi misét Angelo Sodano bíboros, vatikáni államtitkár mutatja be, de ezt követően már a pápa oszt áldást a városnak és a világnak.

Az egyházfőnek ez a húsvéti üzenet egyelőre az egyetlen, hivatalosan is megerősített programja márciusban, de nem kizárt, hogy más húsvéti szertartásokon is jelen lesz.