Ervin
14 °C
21 °C

Vagy eszik, vagy beszél a pápa

2005.02.28. 11:22
Bár nyugodtan telt a pápa negyedik éjszakája a gégemetszés óta, egy neves torinói gégészprofesszor szerint nagy veszélyben van. Oskar Schindler szerint ha a pápa beszédet választja, le kell mondania a természetes táplálkozásról, ha viszont az evést választja, jelekkel kell kommunikálnia, mert állapota az írást sem teszi lehetővé.

Nyugodtan telt a pápa gégemetszés utáni negyedik éjszakája a római Gemelli klinikán; a tizedik emeleti lakosztály ablakaiban hétfőn napkeltéig égett a villany, derült ki olasz sajtóbeszámolókból. A csütörtökön kórházba került és még aznap gégemetszésen átesett II. János Pál állapota fokozatosan javul, de gyógyulása hosszabb időt vesz igénybe, és egyelőre beszélnie sem szabad.

Huszonhat éves uralkodása alatt először hagyta ki a pápa a vasárnapi úrangyala imádságot, bár utána pár pillanatra megjelent kórterme zárt ablakaiban, áldást osztva híveinek. Wojtyla állapota a hivatalos közlések szerint stabil, önállóan étkezik, és nincs lélegeztetőgépen. Joaquín Navarro-Valls szóvivő hétfőn közölte, a pápa már megkezdte a műtét utáni a rehabilitációs gyakorlatokat. Az orvosszakértők segítségével végzett gyakorlatok a beszédkészség visszatérését segítik elő a pápánál, aki rendszeresen maga étkezik, és több órát tölt naponta karosszékében.

Vagy eszik, vagy beszél

A pápa gyógyulása ugyanakkor nem olyan egyszerű egy torinói gégészprofesszor szerint, aki úgy véli, hogy az egyházfő orvosai súlyos válaszút elé kerülnek: vagy a beszédet teszik lehetővé II. János Pál pápa számára, vagy a természetes úton való táplálkozást.

Oskar Schindler, a torinói egyetem vezető professzora a La Stampa hétfői interjújában értékelte Karol Wojtyla egészségi állapotát. Mint mondta, változatlanul fennáll a veszély, hogy az előrehaladott Parkinson-kórban szenvedő pápa által lenyelt táplálék a tüdőbe kerül, és a légutakat elzárva fulladást okoz.

Az olasz specialista szerint a most alkalmazott lélegeztetőcső helyett egy új, fedett kanül behelyezésére van szükség ahhoz, hogy el lehessen kerülni a táplálék és a levegő útjainak keveredését.

Ha a katolikus egyházfő a beszédet választja, akkor ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy lemond a természetes táplálkozás lehetőségéről, jelentette ki az olasz orvosprofesszor, aki szerint a pápa kezelőorvosain múlik, milyen megoldást választanak végül, szondát, katétert vagy esetleg mást.

Jelbeszéddel fog kommunikálni?

Oskar Schindler professzor szerint a pápa egészségi állapota nem nagyon teszi lehetővé, hogy írással kommunikáljon, ezért valószínűbb a jelbeszéd megtanulása, alkalmazása, akár számítógépes segítséggel is.