Viola
-6 °C
0 °C

India nyitna Pakisztán felé

2003.10.22. 15:45
A legtöbb politikai megfigyelő igencsak meghökkent, amikor szerdán az indiai belügyminiszter a Pakisztánnal való kapcsolatok felújítását vetette fel. A rivális szomszéd állam eddig nem reagált a közeledési javaslatokra.
A szárazföldi és légi összeköttetés Kasmírt is érintő helyreállítását, a sportkapcsolatok újrafelvételét ajánlotta India szerdán nukleáris riválisának, a szomszédos Pakisztánnak. A javaslatokat Dzsaszvant Szinhá indiai külügyminiszter ismertette Újdelhiben tartott sajtóértekezletén, amelytől - mint az AP amerikai hírügynökség fogalmazott - a legtöbb politikai megfigyelő igencsak meghökkent.

Közlekedési javaslatok

Az elhangzottak szerint India hajlandó felújítani a két ország közötti légi, majd ezt követően a vasúti forgalmat, s ami talán ennél is nagyobb dolog: hozzájárulna ahhoz, hogy távolsági buszközlekedés induljon az évtizedek óta vitatott hovatartozású Kasmír indiai, illetve pakisztáni ellenőrzés alatt álló részének központi városai között. (A kasmíri vita az elmúlt évtizedekben kétszer is a két ország közötti háborúk fő kirobbantó okai között szerepelt.) A buszközlekedés megindítását évtizedek óta szorgalmazzák az államközi konfliktus miatt szétszakított ottani családok.

Harc a terroristák ellen

A hirtelen megnyilvánult békülékenységi javaslatcsomag előhírnökeként az indiai kormány a nap folyamán - most első ízben - azzal állt elő, hogy hajlandó lenne fogadni a Kasmír indiai ellenőrzés alatt álló részén tevékenykedő szeparatista mozgalom néhány képviselőjét. Nyilván erre az indítványra célozva sajtóértekezletén Szinhá külügyminiszter szükségesnek tartotta hangsúlyozni, hogy "a térség indiai ellenőrzését támadó terroristák ellen változatlanul folytatódik majd a harc".

Ezzel kapcsolatban a Reuters idézett egy további indiai javaslatot: hozzanak létre új átkelőhelyeket a két ország határán, köztük egyet Kasmírban. A brit hírügynökség ugyanakkor idézte az indiai külügyminiszternek azt a kijelentését is, hogy mindaddig nem lehet szó hivatalos tárgyalásokról, amíg Pakisztán fel nem hagy "a határon átnyúló terrorizmussal" Kasmírban.

Pakisztán szerda délutánig nem reagált a békefolyamat felélesztését szolgáló indiai javaslatokra.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft