Egymilliárd indiai

2000.05.11. 17:16
Magyar idő szerint csütörtök reggel 9 óra két perckor Delhiben bejelentették, hogy megszületett India egymilliárdodik állampolgára. Ezzel India belépett abba az exkluzív klubba, amiben eddig csak Kína kapott helyet.
Tömeg a vonaton
Az ENSZ szerint az egymilliárdodik indiai már 1999. augusztus 15-én megszületett, de az indiai kormány ragaszkodott saját, korábban ,,kitűzött" dátumához. A hatóságok képviselői a Szafdardzsung Kórházban kisebb ünnepség keretében üdvözölték a híressé lett kislányt, aki az Astha (Hit) nevet kapta.

A kormány persze tisztában van a népességnövekedés következményeivel, úgyhogy megpróbálja kihasználni az alkalmat, hogy újból kevesebb gyermek vállalására próbálja rávenni a családokat.

A kínai módszer

A kínai asszonyok a '70-es évek végétől vannak egy gyermek szülésére ,,korlátozva". Aki túllépi ezt a központi limitet az komoly pénzbeli és egyéb büntetésekre számíthat. A kormány szerint, ha nem vezették volna be a szigorú szabályozást, most 300 millióval többen lennének Kínában.

A hatóságok most tovább akarják finomítani módszerüket, hogy az évi növekedés 1,5 százalék alá csökkenjen, és 2010-re ,,csak" 1,4 milliárdra nőjön a népesség. Hivatalos adatok szerint ez a szám jelenleg 1,25 milliárd, bár más források szerint a kormány tízmilliókkal alábecsüli a valódi helyzetet, és a század közepére 1,6 milliárdan lesznek Kínában.

A szabályozás miatt sok családban eltitkolják vagy rosszabb esetben megölik az újszülött leánygyermeket, hogy az asszony később fiú örököst szülhessen. Demográfusok szerint Kínában 100 millióval több férfi van, mint nő. Ezek miatt az országban virágzik a nők és fiúgyermekek elrablásával és eladásával foglalkozó maffia. A rendőrség több hónapos kampányt indított az ilyen bűnözői csoportok ellen, és áprilisban és májusban is kivégeztek négy-négy emberkereskedőt.

Egyes vidéki területeken engedélyezik a második gyermeket, hogy az később segíthessen a mezőgazdaságban. A népesség 5 százaléknál alacsonyabb arányban jelenlévő etnikai kisebbségi csoportokra nem vonatkozik a korlátozás.

Az ENSZ szerint, ha a növekedés ebben az ütemben folytatódik, akkor India a közeljövőben komoly élelmiszer- és vízhiánnyal számolhat. Az ország gazdasági növekedését eddig is a népességnövekedés fékezte leginkább.

1947 óta az élelmiszer-termelés háromszorosára nőtt, de az alultápláltak száma ma is magas, és az írástudók száma is az analfabétákéval együtt nőtt. Bombayban a 15 millió lakos fele utcán vagy viskókban él.

Hivatalos adatok szerint 1991 és 2000 között az indiai államok közül Bihar népessége 16.4 százalékkal, Uttar Pradesé 23.3 százalékkal, Madhia Pradesé 21.4százalékkal, míg Rajasztáné 22.4 százalékkal nőtt.

Az egészségügyi miniszter ,,fenyegetőnek" nevezte a helyzetet, bár szerinte ,,felelősségteljes magatartással" meg lehet oldani a problémát. ,,Ha késlekedünk, a dolgok kikerülnek az ellenérzésünk alól" - mondta a miniszter.

Csütörtök reggel megszületett India egymilliárdodik állampolgára
1952-ben India volt az első, ahol államilag finanszírozott családtervezési programot indítottak, és akkor a hivatalos adatok még komoly javulást mutattak. A program hatékonyságának növelése érdekében 1975-ben sterilizációs kampány indult, aminek során rendőrök, tanárok és kormányhivatalnokok gyűjtötték össze az embereket, hogy a beavatkozást végrehajtsák rajtuk. Az akciók során rengeteg analfabéta embert sterilizáltak tudtuk és engedélyük nélkül.

Az egy nőre eső átlagos gyerekszám 1947 óta hatról 3,5-re esett vissza, a születések száma a '60-as években 4 százalékkal, 1995-96-ban 2,8 százalékkal nőtt. Ennek ellenére a legújabb előrejelzések szerint India lakossága a XXI. század második felére elérheti a kétmilliárdot.  • Tippek
  • Hírek