Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Amerikai tankok Bagdad utcáin

2003.04.05. 07:46
Kis számban ugyan, de mélyen behatoltak Bagdad belterületére az amerikai páncélosok. Dél-nyugatról felderítő bevetésre indultak a tankok, dél-keleten egyelőre ellentmondásos a helyzet. Az iraki ellenállás szorványos, helyenként kemény.
Több kilométer mélyen behatoltak a 3. gyalogsági hadosztály 2. páncélos alakulatának harckocsijai az iraki fővárosba - jelentette a CNN. A hírcsatorna helyszíni tudósítója szerint az alakulat szorványos, bár helyenként kemény ellenállásba ütközött.

Felderítők

Az akció pontos céljáról a tudósító a csapatok biztonságának védelmében nem számolhatott be, a hadsereg annyit közölt, hogy a csapatok felderítő bevetésen vannak. A hírtelevízió értesülései szerint a hadsereg azt tervezi, hogy kerületről kerületre haladva "tisztítja meg" a fővárost.

Tankok keleten is

A dél-nyugat felől támadó 3. gyalogsági hadosztály egységei mellett egyes jelentések szerint a dél-kelet felől közelítő 1. tengerészgyalogos expedíciós haderő egységei is a város területén harcolnak. Bár a Boston Globe tudósítója szerint a csapatok a város határán megálltak, a Fox News értesülései szerint hat-nyolc páncélos már Bagdad utcáin tör előre.

A Fox állítása szerint információjukat a Pentagon is megerősítette.