Történelmi Korea-közi csúcs júniusban

2000.04.10. 16:53
Júniusban találkozik a két Korea vezetője. Az esemény történelmi jelentőségű, mivel a félsziget felosztása óta nem volt ilyen magas szintű csúcstalálkozó. A két ország között hivatalosan még hadiállapot van, mivel a koreai háborút 1953-ban csak egy tűzszünet zárta le. A viszony azóta is meglehetősen feszült, 1999-ben például a két flotta csapott össze a tengeri határok tisztázatlansága miatt.

Kim De Dzsung dél-koreai elnök június 12-én utazik a KNDK-ba
Júniusban Phenjanban találkozik Észak- és Dél-Korea államfője - jelentették be hivatalosan Dél-Koreában. Kim De Dzsung, dél-koreai elnök június 12-én utazik a KNDK-ba, hogy találkozzon Kim Dzsong Il észak-koreai vezetővel. Tervek szerint szóba kerülnek majd a gazdasági együttműködés, a lehetséges befektetések, illetve a kettéválasztott családok újraegyesítésének kérdései.

Az esemény történelmi jelentőségű, mivel a félsziget 1945-ös kettészakadása óta ilyen szintű kapcsolatfelvétel nem történt. A két ország között 1953 óta hadiállapot van, a koreai háborút annak idején csak fegyverszünet zárta le.

Korea-dátumok

1945. augusztus 15: A félsziget felosztása
1950. június 25: A koreai háború kezdete
1953. július 27: Fegyverszünet
1972. július 4: Megegyezés a békés újraegyesítésről
1990. szeptember 4: Miniszterelnökök első találkozója
1998. február 25: A dél-koreai elnök Korea-közi csúcsot javasol
1999. április 18: A magas-szintű tárgyalások megszakadnak
2000. március 17: Kínában titkos tárgyalások kezdődnek a találkozó előkészítésről

Az utolsó magas szintű találkozó 1991-ben volt, amikor született ugyan egy szerződés a kapcsolatok erősítéséről, de az abban foglaltak sosem valósultak meg. Jimmy Carter volt amerikai elnök 1994-ben tárgyalt a KNDK-ban, és a találkozó ötlete már ott felmerült, de Kim Ir Szen hirtelen halála miatt akkor sem történt semmi.

Dél-Korea, az Egyesült Államok és Japán márciusban egyeztettek a KNDK-hoz fűződő viszonyukról. Ezek az államok ugyanis az észak-koreai fegyverkezés miatt aggódnak leginkább, egyes források szerint Phenjan Irakkal együtt Szudánban készül ballisztikus rakéták előállítására.

Az elmúlt hónapokban azonban Észak-Korea egyre gyakrabban próbál kitörni diplomáciai elszigetelődéséből. Az USA illetve Japán képviselőivel több magas szintű találkozót is tartottak, ezek készítik elő a júniusi csúcsot. A közeledést magyarázhatja, hogy a KNDK gazdasága az utóbbi években egyre rosszabb állapotba került, komoly élelmiszer- és üzemanyag hiány keletkezett. Egy amerikai kongresszusi jelentés szerint 1995 óta több mint kétmillió ember halt éhen.

Gyakorlatozó észak-koreai hajók
A találkozó hírére a szöuli tőzsde 4 százalékos emelkedéssel reagált. A dél-koreai kulturális miniszter, Park Dzsi Won szerint a találkozó a déli kormány politikájának sikere, mivel a kabinet különböző üzleti és egyéb szerződésekkel már régóta próbálja a két ország közti viszonyt javítani. Az ellenzéki Nagy Nemzeti Párt azonban választási fogásnak tartja az ötletet (Dél-Koreában csütörtökön lesznek parlamenti választások). A párt szerint ,,a történelemben egyetlen rendszer sem fordult még ilyen durva és szégyentelen trükkhöz egy választás megnyerése érdekében".

A közeledési kísérletek ellenére a két ország viszonya nem javult számottevően, amit az 1999-es határvillongások is jeleznek: '99 júniusában a tengeri határ feletti vita során a két állam hadihajói összecsaptak, legalább egy észak-koreai hajó el is süllyedt.

A júniusi találkozó hírét az Egyesült Államok, Japán és Kína egyaránt üdvözölte. Yohei Kono japán külügyminiszter szerint, ha a találkozó tényleg létrejön, akkor az új korszakot nyit a térség történetében.  • Hírek
  • Személyi kölcsön