Vince, Artúr
-5 °C
2 °C
Index - In English In English Eng

Tényleg kémkedtek az Iránból hazaengedett britek

2007.04.05. 20:22
Miután Irán szabadon engedte a 15 brit katonát, a Sky News nyilvánosságra hozta, hogy az elfogott egység hírszerzési adatokat gyűjtött Iránról.

A Sky News brit hírtévé csütörtök este, miután a katonák már biztonságban voltak, felfedte: az a 15 fős egység, amelyet az irániak foglyul ejtettek a Perzsa-öbölben, valóban gyűjtött hírszerzési adatokat Iránról.

A hírcsatorna szerint ezt maga az alakulat parancsnoka, Chris Air százados mondta, akit a Sky News stábja több járőrbevetésre is elkísért. A riport még a csapat elfogása előtt készült, de a tévétársaság a katonák biztonsága érdekében kiszabadulásukig nem sugározta.


Kikérdezik a hajók legénységét

Air szerint a brit tengeri járőrök kikérdezik a környéken tevékenykedő hajók legénységét arról is, hogy "van-e olyan információjuk, amelyet megoszthatnak velünk, akár kalózokról, akár iráni tevékenységről a térségben". Hozzátette: a terület "ütközőövezetnek" számít, és a halászbárkákat iráni katonák már többször is kirabolták.

Des Browne brit védelmi miniszter a Sky Newsnak azt mondta: biztonsági szempontból fontos a hírszerzési adatok gyűjtése, és a korszerű hadviselésnek egyébként is mindig része a hírszerzés. Erre az ENSZ-mandátum is felhatalmazza a brit erőket - tette hozzá.

Ahmadinezsád elnök a katonák szabadulását váratlanul bejelentő, előző napi sajtóértekezletén maga is azt mondta, hogy Iránnak minden joga meglett volna a brit egység tagjainak bíróság elé állítására, de ő "a brit népnek szánt húsvéti ajándékként" szabadlábra helyezésük mellett döntött.