Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Egy hónapon belül 'leszerel' az IRA

2001.08.07. 15:10
Egy hónapon belül megkezdődik az észak-írországi britellenes katolikus mozgalom legnagyobb fegyveres ereje, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) fegyvereinek tényleges megsemmisítése - közölte egy IRA-forrás a The Guardian című londoni napilappal. Brit források szerint az IRA raktáraiban jelenleg legalább 3 tonna robbanószer és legalább ezer gépfegyver van.
A szembenálló északír félkatonai szervezetek leszerelésének kérdésével foglalkozó, John de Chastelain nyugalmazott kanadai tábornok által vezetett független bizottság előző nap jelentette be azt a sokak által áttörésként jellemzett hírt, hogy az IRA "kielégítő" tervet tett le az asztalra fegyerkészletének "maradéktalan és ellenőrizhető módon történő" használaton kívül helyezéséről. A részleteket nem tartalmazó, rövid közlemény szerint a javaslatot az IRA egyik képviselője személyesen ismertette a bizottsággal.

Három tonna robbanószer és ezer gépfegyver
Az IRA arzenáljában keddi londoni lapértesülés szerint annyi fegyver van, amennyivel egy reguláris hadsereg két teljes zászlóalját fel lehetne szerelni. A The Times összegzése szerint az észak-írországi fegyvertárakban csaknem 3 tonna, Líbia által adományozott cseh Semtex robbanószer, ezer AK-47-es - jórészt Romániában és az egykori Csehszlovákiában gyártott, szintén Líbia közvetítésével az IRA-hoz került - géppisztoly, 20-40 orosz gyártmányú nehézgéppuska, 60 amerikai M16-os géppisztoly, 40 orosz RPG-7-es rakétagránát-vető, néhány SAM-7-es légvédelmi rakéta és 40 izraeli Uzi gépfegyver hever. A The Times forrásai szerint emellett az IRA valahol London közelében is legalább egy nagy Semtex-lerakatot rejteget.

A baloldali The Guardian kedden egy IRA-forrásot idézve azt írta: a Chastelain-bizottság bejelentését nagyon rövid időn belül a republikánus fegyveres szervezet maga is megerősíti, ezután pedig az IRA-fegyverzetet már korábban felmérő két külföldi megfigyelő - a dél-afrikai ANC egyik tisztviselője, Cyril Ramaphosa és Martti Ahtisaari volt finn államfő - be fogja jelenteni, hogy "jelenlétükben és szemük láttára" az IRA hozzákezdett fegyverei megsemmisítéséhez - áll a The Guardian keddi cikkében. A lap szerint ez utóbbi bejelentés 30 napon belül várható.

David Trimble, a szembenálló ulsteri protestáns mozgalom legnagyobb pártjának, az ulsteri unionistáknak a vezére kedden Belfastban azonban közölte: a protestáns oldal most már ígéreteknek nem hisz, csak annak, ha maga is látja a katolikus félkatonai szervezetek fegyvereinek tényleges megsemmisítését. Ez egyben az unionista oldal - lényegében elutasító, de mindenképpen halogató - válasza is volt a brit és az ír kormány múlt heti, a megfeneklett ulsteri rendezési folyamat újraindítását célzó, a pártokat gyors cselekvésre sarkalló csomagtervére. Trimble egyébként július elején éppen a fegyverkérdés megoldatlansága miatt mondott le az északír tartományi kormány éléről.