Konrád
8 °C
26 °C

Bezárt az IRA

2006.04.26. 16:15
Az északír rendezéshez előírt leszerelési folyamatot ellenőrző bizottság jelentése szerint az IRA már nem mozgolódik, rendben zajlik a leszerelés, felszámolták fegyverarzenáljukat, igaz, gyilkosságok még előfordulnak.

Teljesen beszüntette terrorista tevékenységét az Észak-Írország brit fennhatósága ellen küzdő Ír Köztársasági Hadsereg (IRA), állapította meg szerdán közzétett jelentésében az északír rendezéshez előírt leszerelési folyamatot ellenőrző bizottság. "Nem jutott tudomásunkra olyan terrorista, félkatonai tevékenység vagy egyéb erőszakos cselekedet, amelyet az IRA vezérkara engedélyezett volna" - áll a testület beszámolójában.

Felszámolták a fegyverarzenált

A bizottság egyértelmű, világos képet kapott arról, hogy a britellenes szervezet - amely 2005 júliusában lemondott az erőszakról, és két hónapra rá felszámolta fegyverarzenálját - elkötelezett a konfliktus békés megoldása mellett. A jelentésből az is kiderül, hogy a leszerelést ellenőrző nemzetközi csoport a tavaly december elejétől idén február végéig terjedő három hónapot vizsgálva nem talált arra utaló információt, hogy az IRA tagokat toborozna, képezne ki vagy merényletekre készülne.

Azért még lőnek

A jelentés mindazonáltal megemlíti, a vizsgált három hónapban volt példa arra, hogy a szervezet erőszakkal tett pontot helyi vagy személyes viták végére, és egyes IRA-tagok továbbra is érintettjei különféle bűncselekményeknek, többek között pénzmosásnak, zsarolásnak, csempészésnek, adócsalásnak.

Az is igaz, hogy éppen a hónap elején holtan, golyóval a fejében találtak rá az északír radikális katolikus mozgalom politikai szárnyának, a Sinn Féin egy volt magas rangú tisztviselőjére, Denis Donaldsonra, aki nemrég beismerte, hogy negyedszázadon át a brit kormánynak kémkedett.

A katolikus ír nacionalisták és a britpárti protestánsok konfliktusa 1998-ban ugyan hivatalosan lezárult az amerikai közvetítéssel tető alá hozott nagypénteki megállapodás aláírásával, a két közösség közötti mély bizalmatlanság azonban időről időre azóta is erőszakos összetűzésekhez vezet.