Irak új fegyverkezési programba kezd

2002.01.19. 10:54
Irak új fegyverkezési programba kezdett, amely vegyi, biológiai és nukleáris területre is kiterjed - mondta pénteken az amerikai CBS televíziónak egy hazájából elmenekült iraki mérnök.
Adnan Ihszan Szaid al-Haideri iraki mérnök az építőiparban dolgozott, és CBS-nek adott interjúban elmondta, hogy ő maga is részt vett a korszerű kutató-, illetve raktárépületek készítésében. Az épületeknél ügyeltek arra, hogy ellenálljanak az esetleges szivárgásoknak.

A létesítmények olyan helyen vannak, ahol nehéz felfedezni és lerombolni őket, így például kórházakban, a bagdadi elnöki palota alatt, illetve olyan föld alatti rejtekhelyeken, ahol a külföldi ellenőrök sem fedezhetik fel őket.

'Éjjel-nappal dolgoznak a programon

A riportalany ugyanakkor azt is elismerte, hogy a saját szemével egyetlen fegyvert sem látott még, amely az új program terméke lehetne. Úgy vélte azonban, nem okozhat gondot a fegyverek helyének megváltoztatása. Bagdad éjjel-nappal dolgozik az új programon - tette hozzá.

Az ENSZ 1998-ig igyekezett ellenőrizni a fegyverkezésre alkalmas helyeket Irakban, ám Szaddám Huszein iraki elnök akkor távozásra kérte fel őket. A CBS megkérdezett egy korábbi ellenőrt, Charles Duelfert is, aki szerint a mérnök szavai hihetők. Az általa említett helyek például olyanok, amelyekről tudni lehet, hogy régebben valóban folytattak ott vegyi, biológiai és rakétafejlesztési tevékenységet - vélte a szakértő. Hírügynökségi értesülések szerint Al-Haiderit az amerikai titkosszolgálatok is kihallgatják.  • Hírek
  • Személyi kölcsön