Jenő
-2 °C
6 °C

Irak új fegyverkezési programba kezd

2002.01.19. 10:54
Irak új fegyverkezési programba kezdett, amely vegyi, biológiai és nukleáris területre is kiterjed - mondta pénteken az amerikai CBS televíziónak egy hazájából elmenekült iraki mérnök.
Adnan Ihszan Szaid al-Haideri iraki mérnök az építőiparban dolgozott, és CBS-nek adott interjúban elmondta, hogy ő maga is részt vett a korszerű kutató-, illetve raktárépületek készítésében. Az épületeknél ügyeltek arra, hogy ellenálljanak az esetleges szivárgásoknak.

A létesítmények olyan helyen vannak, ahol nehéz felfedezni és lerombolni őket, így például kórházakban, a bagdadi elnöki palota alatt, illetve olyan föld alatti rejtekhelyeken, ahol a külföldi ellenőrök sem fedezhetik fel őket.

'Éjjel-nappal dolgoznak a programon

A riportalany ugyanakkor azt is elismerte, hogy a saját szemével egyetlen fegyvert sem látott még, amely az új program terméke lehetne. Úgy vélte azonban, nem okozhat gondot a fegyverek helyének megváltoztatása. Bagdad éjjel-nappal dolgozik az új programon - tette hozzá.

Az ENSZ 1998-ig igyekezett ellenőrizni a fegyverkezésre alkalmas helyeket Irakban, ám Szaddám Huszein iraki elnök akkor távozásra kérte fel őket. A CBS megkérdezett egy korábbi ellenőrt, Charles Duelfert is, aki szerint a mérnök szavai hihetők. Az általa említett helyek például olyanok, amelyekről tudni lehet, hogy régebben valóban folytattak ott vegyi, biológiai és rakétafejlesztési tevékenységet - vélte a szakértő. Hírügynökségi értesülések szerint Al-Haiderit az amerikai titkosszolgálatok is kihallgatják.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?