Auguszta
-3 °C
2 °C

Tisztogató akció Irak középső részén

2003.06.15. 16:26
Szaddám Huszein szülőföldjén, Közép-Irakban indított katonai akciót az amerikai hadsereg. A tisztogatások célja a diktátorhoz még mindig hűséges fegyveres csoportok felszámolása. A háború vége óta negyven amerikai - a háborús veszteség közel egyharmada - vesztette életét a pacifikált Irakban.
Újabb akciót indított az amerikai hadsereg Irakban a Szaddám Huszeinhez hű fegyveresek csoportjainak felszámolására. A vasárnap hajnalban megkezdett "Sivatagi skorpió" művelet célja a Huszeinhez hű fegyveresek és a Baasz párt milíciáinak, a Szaddám Fedájínok felszámolása, mondta el a Reutersnek Brian Thomas, az amerikai hadsereg Szóvivője.

Eloszlatnák a gyanakvást

"Az ország destabilizálására törekvő személyeket akarjuk őrizetbe venni" - mondta a szóvivő. A művelet során elsősorban Bagdadra, illetve az iraki fővárostól nyugatra és északra fekvő, labilis biztonsági helyzetű térségekre összpontosítanak. Az akcióval a lakosság jóindulatát is meg szeretnék nyerni, eloszlatnák a helyiek amerikaiakkal szembeni gyanakvását.

A Bagdadtól hetven kilométerre nyugatra lévő Faludzsában, ahol az elmúlt hetekben több amerikai katona lett merénylet áldozata, az amerikaiak egész éjszaka házkutatásokat tartottak, reggel azonban már élelmiszereket és szükségleti cikkeket osztottak szét a település lakói között.

Harcias béke

Az elmúlt két hónapban negyven amerikai katonai vesztette életét gerillatámadásokban. A támadások többsége Bagdadban és a fővárostól nyugatra lévő Faludzsában és Ramadiban, az északra fekvő Baladban és Bakubában, továbbá Szaddám Huszein szülővárosában, Tikritben történt.