Szilárda
-4 °C
3 °C

Négyezren keresik az eltűnt amerikaiakat

2007.05.13. 12:46
Még mindig keresik azt a három férfit, akiknek azután veszett nyomuk, hogy szunnita felkelõk szombaton rajtaütöttek egy amerikai járõrcsapaton. A támadásban meghalt négy katona és egy tolmács.

Az Irakba vezényelt amerikai haderõ szóvivõje, William Caldwell vezérõrnagy vasárnap arról tájékoztatta a sajtót, hogy azonosították a Bagdadtól 30 kilométernyire délre fekvõ Mahmúdíja térségében megtámadott hétfõs amerikai járõr tolmácsát a halálos áldozatok között; ez azt jelenti, hogy a rajtaütésben eltûnt mindhárom személy amerikai katona. Az akció helyszínén öt holttestet találtak, de szombaton még nem lehetett tudni, hogy a tolmács életét vesztette-e. Caldwell elmondta, hogy az amerikai haderõ négyezer embere fésüli át a térséget az eltûntek után kutatva. A mûveletben helikoptereket és repülõgépeket is bevetnek, de iraki egységek nem vesznek részt. A támadás óta eddig 43 gyanús személyt tartóztattak le.

Közben iszlamisták által végrehajtott nyilvános kivégzésekrõl érkeztek hírek Irak két pontjáról is. Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat részének mondott Iraki Iszlám Állam nevû szervezet három iraki katona kivégzésérõl készült videofelvételt tett közzé egy olyan honlapon, amelyet elõszeretettel használnak az iraki felkelõk. A felvételen látszik, amint egy fekete álarcos alak egy út mellett fejbe lõ három térdeplõ, bekötött szemû egyenruhást, miközben autók hajtanak el mellettük. Szokatlan, hogy iszlamisták nyilvános helyen mûvelnek ilyesmit, a korábbi hasonló videofelvételek félreesõ helyeken készültek.

Az áldozatok a szélsõséges csoport közlése szerint Háled Ahmed Huszein ezredes és két társa. A felvételen bemutatják azt is, amint Huszein egy fejének szegezett fegyver mellõl ezt mondja: "Azt tanácsolom mindenkinek, aki a zsarnokság kormányának dolgozik, hogy térjen észhez, álljon a mudzsáhidok szolgálatába, és dolgozzon az Iraki Iszlám Államnak".

Az utóbbi idõben több hasonló atrocitás történt. Baakúbában, az iraki fõvárostól 60 kilométerre északkeletre két megbilincselt embert rángattak elõ fegyveresek a város központjában egy autó csomagterébõl, s agyonlõtték õket, miközben ezt kiabálták: "Ez az árulók sorsa!". Az iszlamisták e vérfagyasztó tettet minden bizonnyal üzenetnek szánták az irakiaknak, hogy közülük senki ne szegõdjön a külföldi erõk szolgálatába.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!