Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Amerikai katonákat öltek meg Irakban

2007.05.12. 15:13
Szunnita felkelők támadtak egy amerikai járőrcsapatra Bagdadtól délre, a szunnita felkelők egyik központja közelében. A rajtaütésben öt katona életét vesztette, további három társuk, köztük egy iraki tolmács eltűnt. A koalíciós csapatok nagy erőkkel keresik a katonákat.

Öt amerikai katona életét vesztette, további három eltűnt miután iraki felkelők támadták meg őket Bagdadtól délre, írja a BBC. A járőrcsapat hét amerikaiból és egy iraki tolmácsból állt.

A rajtaütés Mahmúdíja közelében érte őket szombaton, közölte William Caldwell vezérőrnagy. Hozzátette, hogy egy órán belül mentőalakulatok érkeztek a támadás helyszínére, és elkezdték keresni az eltűnt katonákat. Nem ez volt az első eset, hogy a település közelében iraki felkelők amerikai csapatokra támadtak, azt ugyanis a szunnita felkelők egyik központjának tartják.

„A koalíciós erők minden rendelkezésre álló eszközt bevetnek, hogy megtalálják az eltűnt katonákat, a keresést addig folytatják, míg mindhármukat megtalálják” – fogalmazott a vezérőrnagy.

Az alakulatok helikopterekkel, távirányítású járművekkel és repülőkkel indultak a katonák nyomába. „Nem hibázhatunk, addig kutatunk katonáink után, míg meg nem tudjuk határozni pontos tartózkodási helyüket, és imádkozunk biztonságos visszatérésükért” – mondta William Caldwell.

Idén február elseje óta 307 amerikai katona vesztette életét Irakban, az amerikai invázió 2003-as kezdete óta pedig összesen 3393 fő az Egyesült Államok hadseregének embervesztesége.