Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A republikánusok is elpártolhatnak Bushtól

2007.05.07. 18:13
Megvonhatják Bushtól támogatásukat a republikánusok, ha őszig nem jár sikerrel az iraki háborús politika, azonban szerintük a finanszírozást nem lehet feltételekhez kötni. A demokraták viszont követelik, október 1-ig kezdjék meg a csapatkivonást. A republikánusok egy utolsó esélyt akarnak adni a bagdadi biztonsági tervnek, aztán lépnek, különben Irak miatt veszíthetik el a jövő novemberi elnökválasztást.

Az amerikai Republikánus Párt megvonhatja a támogatást George Bush elnöktől Irak ügyében, ha a jelenlegi háborús politika őszig nem hoz sikert, jelentette ki a washingtoni képviselőház kormánypárti frakciójának vezetője. John Boehner, a republikánusok alsóházi vezetője a Huffingtonpost hírportál hétfői jelentése szerint ugyanakkor azt is mondta, hogy Bush csapaterősítési elképzelését a kongresszusnak egyelőre támogatnia kell, a finanszírozást nem lehet feltételekhez kötni.

Kellenek a feltételek

A demokraták ezzel szemben azon az állásponton vannak, hogy nem lehet nem feltételekhez kötni a háborús költségvetés kérdését. Bush a múlt héten megvétózta az afganisztáni és iraki háborús műveletek folytatását biztosító 124 milliárd dolláros pótköltségvetést, mivel a demokraták a tervezet részeként azt követelték, hogy az iraki csapatkivonás legkésőbb október 1-jéig kezdődjön meg.

Boehner közölte, hogy a Bush által beígért 30 ezer katonának még csak egy része érkezett meg Irakba és a Republikánus Párt esélyt akar adni, hogy a bagdadi biztonsági terv sikerrel járjon. Hozzátette, az elkövetkező 3-4 hónapban kiderül, hogy a terv beválik-e, a kezdeti visszajelzések mindesetre biztatóak. Leszögezte, ha szeptemberig-októberig kiderül, hogy nem működik a jelenlegi terv, akkor jön a B-verzió, vagyis a csapatkivonás.

A választás eredménye Irakon múlhat

A liberális Huffingtonpost megjegyzi, a republikánusok mindeddig szilárdan támogatták Bush egyre népszerűtlenebb háborús politikáját, egyebek között a csapaterősítést, valamint hogy a kongresszus ne szabjon feltételeket az amerikai katonai jelenléthez. Boehner nyilatkozata azt jelezheti, hogy a Republikánus Párton belül mind nagyobb az aggodalom, hogy Bush politikájának támogatása komoly károkat okozhat a pártnak, ami végül a republikánus elnökjelölt vereségéhez vezethet a jövő novemberi választáson.

A nagy tekintélyű Richard Lugar szenátor, a szenátus külügyi bizottságának rangidős republikánus tagja egyetértett Boehner értékelésével. Közölte, hogy az iraki műveleteket irányító David Petraeus tábornoknak jelentést kell majd tennie Washingtonban, ami alapján dönteni lehet a hogyan tovább kérdéséről.

A demokraták nem alkusznak

A tavaly novemberi parlamenti választásokon a képviselőházban többséget szerzett demokraták viszont nem akarnak további haladékot adni Bushnak, a csapatkivonási menetrend kijelöléséhez ragaszkodnak. Charles Ragnel New York-i képviselő kijelentette, "nevetséges azt hinni, hogy ilyen könnyen feladjuk a harcot".

Azt mondta, az iraki háború nem a kongresszus, hanem az amerikai nép háborúja, és az amerikai nép a parlamenti választáson már üzent a Fehér Háznak, amely nem akarja meghallani a nép hangját. Meggyőződése, hogy a háború finanszírozását feltételekhez kell kötni.

Amerikának további iraki veszteségekre kell számítania

A veszteségek emelkedésével kell számolnia az Egyesült Államoknak Irakban, miután az iraki fővárosban indított hadműveletet kiterjesztik olyan városrészekre, amelyekben az eddiginél hevesebb ellenállásra lehet számítani, közölte hétfőn Tony Snow, a Fehér Ház szóvivője.

Az amerikai haderő száz katonát veszített áprilisban Irakban, tizenkettőt csak az elmúlt hétvégén. A Fehér Ház szóvivője azt mondta, a megnövekedett veszteség a Bagdadban folyó biztonsági műveleteknek tudható be.

George Bush amerikai elnök január 11-én jelentette be, hogy több lépcsőben 17 ezer 500 amerikai katonát küldenek pótlólagosan Bagdadba, és közel tízezer fős csapatáthelyezéssel is erősítik a főváros biztonsági helyzetétnek javító műveleteket.