Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

A republikánusok is elpártolhatnak Bushtól

2007.05.07. 18:13
Megvonhatják Bushtól támogatásukat a republikánusok, ha őszig nem jár sikerrel az iraki háborús politika, azonban szerintük a finanszírozást nem lehet feltételekhez kötni. A demokraták viszont követelik, október 1-ig kezdjék meg a csapatkivonást. A republikánusok egy utolsó esélyt akarnak adni a bagdadi biztonsági tervnek, aztán lépnek, különben Irak miatt veszíthetik el a jövő novemberi elnökválasztást.

Az amerikai Republikánus Párt megvonhatja a támogatást George Bush elnöktől Irak ügyében, ha a jelenlegi háborús politika őszig nem hoz sikert, jelentette ki a washingtoni képviselőház kormánypárti frakciójának vezetője. John Boehner, a republikánusok alsóházi vezetője a Huffingtonpost hírportál hétfői jelentése szerint ugyanakkor azt is mondta, hogy Bush csapaterősítési elképzelését a kongresszusnak egyelőre támogatnia kell, a finanszírozást nem lehet feltételekhez kötni.

Kellenek a feltételek

A demokraták ezzel szemben azon az állásponton vannak, hogy nem lehet nem feltételekhez kötni a háborús költségvetés kérdését. Bush a múlt héten megvétózta az afganisztáni és iraki háborús műveletek folytatását biztosító 124 milliárd dolláros pótköltségvetést, mivel a demokraták a tervezet részeként azt követelték, hogy az iraki csapatkivonás legkésőbb október 1-jéig kezdődjön meg.

Boehner közölte, hogy a Bush által beígért 30 ezer katonának még csak egy része érkezett meg Irakba és a Republikánus Párt esélyt akar adni, hogy a bagdadi biztonsági terv sikerrel járjon. Hozzátette, az elkövetkező 3-4 hónapban kiderül, hogy a terv beválik-e, a kezdeti visszajelzések mindesetre biztatóak. Leszögezte, ha szeptemberig-októberig kiderül, hogy nem működik a jelenlegi terv, akkor jön a B-verzió, vagyis a csapatkivonás.

A választás eredménye Irakon múlhat

A liberális Huffingtonpost megjegyzi, a republikánusok mindeddig szilárdan támogatták Bush egyre népszerűtlenebb háborús politikáját, egyebek között a csapaterősítést, valamint hogy a kongresszus ne szabjon feltételeket az amerikai katonai jelenléthez. Boehner nyilatkozata azt jelezheti, hogy a Republikánus Párton belül mind nagyobb az aggodalom, hogy Bush politikájának támogatása komoly károkat okozhat a pártnak, ami végül a republikánus elnökjelölt vereségéhez vezethet a jövő novemberi választáson.

A nagy tekintélyű Richard Lugar szenátor, a szenátus külügyi bizottságának rangidős republikánus tagja egyetértett Boehner értékelésével. Közölte, hogy az iraki műveleteket irányító David Petraeus tábornoknak jelentést kell majd tennie Washingtonban, ami alapján dönteni lehet a hogyan tovább kérdéséről.

A demokraták nem alkusznak

A tavaly novemberi parlamenti választásokon a képviselőházban többséget szerzett demokraták viszont nem akarnak további haladékot adni Bushnak, a csapatkivonási menetrend kijelöléséhez ragaszkodnak. Charles Ragnel New York-i képviselő kijelentette, "nevetséges azt hinni, hogy ilyen könnyen feladjuk a harcot".

Azt mondta, az iraki háború nem a kongresszus, hanem az amerikai nép háborúja, és az amerikai nép a parlamenti választáson már üzent a Fehér Háznak, amely nem akarja meghallani a nép hangját. Meggyőződése, hogy a háború finanszírozását feltételekhez kell kötni.

Amerikának további iraki veszteségekre kell számítania

A veszteségek emelkedésével kell számolnia az Egyesült Államoknak Irakban, miután az iraki fővárosban indított hadműveletet kiterjesztik olyan városrészekre, amelyekben az eddiginél hevesebb ellenállásra lehet számítani, közölte hétfőn Tony Snow, a Fehér Ház szóvivője.

Az amerikai haderő száz katonát veszített áprilisban Irakban, tizenkettőt csak az elmúlt hétvégén. A Fehér Ház szóvivője azt mondta, a megnövekedett veszteség a Bagdadban folyó biztonsági műveleteknek tudható be.

George Bush amerikai elnök január 11-én jelentette be, hogy több lépcsőben 17 ezer 500 amerikai katonát küldenek pótlólagosan Bagdadba, és közel tízezer fős csapatáthelyezéssel is erősítik a főváros biztonsági helyzetétnek javító műveleteket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!