Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Megszavazta az iraki parlament Szaddám újrajelölését

2002.08.19. 14:15
Az iraki parlament hétfőn egyhangúlag támogatta, hogy Szaddám Huszein ellenfél nélkül jelöltesse magát egy újabb hétéves elnöki mandátumra az októberre kitűzött népszavazáson.
A 250 fős törvényhozás jelenlévő tagjai kézfelemeléssel járultak hozzá az ország legmagasabb szintű vezető szervének, a Forradalmi Parancsnokság Tanácsának múlt heti döntéséhez, hogy az 1979 óta hivatalban lévő államfő ismét indulhasson az elnöki tisztségért.

Szaddám Huszein
A bagdadi parlament döntése akkor született, amikor tetőfokára hágott az Egyesült Államok és Irak közötti nyilatkozatháború, amelyben Washington a világ második legnagyobb olajkészletét birtokló "iraki rezsim" megváltoztatását helyezte kilátásba és ehhez George W. Bush amerikai elnök múlt hónapban elhangzott nyilatkozata szerint minden rendelkezésére álló eszközzel számol.

"Szaddám Huszein elnök történelmi jelentőségű vezetése tüske marad ellenségeink szemében...és menetelése mindaddig tart, amíg meg nem szilárdítja azt győzelemmel, a szankciók feloldásával és az agresszió visszaverésével" - hangsúlyozta a parlament. "Bushnak tudnia kell, hogy amikor Szaddám Huszeint választjuk, a jövőt választjuk" - mondta egy parlamenti képviselő a Reuters hírügynökségnek. "Az elnök megválasztásának joga az iraki népet illeti és nem az amerikai kormányzatot" - tette hozzá.

Az iraki köztársaság történetében először 1995. október 15-én tartottak népszavazást az elnök személyének megerosítéséről. A hivatalos adatok szerint akkor a több mint 8 millió érvényes szavazat 99,96 százaléka szentesítette Szaddám Huszein elnökségét 99,47 százalékos részvételi arány mellett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?