Barbara, Borbála
1 °C
7 °C

Ebolát tenyészthetnek Szaddam Husszein laboratóriumaiban

2002.08.14. 11:16
Aktivitást észleltek egy feltehetően biológiai fegyvereket előállító iraki gyárban. Az amerikaiak félelmei szerint Husszein laboratóriumaiban az ebola egyik biológiai fegyverként is bevethető fajtáját tenyésztik. Az iraki ENSZ-nagykövet szerint "nincs semmilyen tömegpusztító fegyver".
Folyamatban lévő munkálatokra utaló tevékenységet észlelt egy feltehetően biológiai fegyvereket előállító iraki gyár telephelyén az amerikai hírszerzés. A konzervatív Washington Times információi szerint egy amerikai kémműhold a múlt héten hatvan teherautóból álló járműoszlopot fényképezett le az "ismerten biológiai fegyverek gyártására szolgáló" gyár területén.

Korlátozott értesülések

A gyár Bagdadtól alig tíz kilométerre található - írja titkosszolgálati forrásokra hivatkozva a lap. Bush amerikai elnök az utóbbi hetekben többször is figyelmeztetett az iraki vegyi- és biológiaifegyver-gyártási kapacitások beindítására, ezzel indokolva a Szaddam Husszein megbuktatására szőtt, akár nagyarányú inváziót is magában foglaló terveket.

A Reuters által idézett hírszerzői értesülések szerint a lefényképezett gyárnál vagy anyagbeszállítás, vagy -kiszállítás folyik, mindazonáltal csak korlátozott értesülések állnak rendelkezésre az iraki vegyifegyver-programról. Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyelőre nem fűzött megjegyzést a lapértesüléshez.

Irak nem rejteget semmit

A The Washington Post a hónap elején arról számolt be, hogy az amerikai titkosszolgálat egy Bagdadtól északra fekvő laboratórium után kutat, amelyben feltehetően biológiai fegyvereket fejlesztenek. Azt gyanítják, hogy a 85 embert foglalkoztató létesítményben a halálos ebolavírus egyik olyan fajtáját tenyésztik, amelyik biológiai fegyverként is bevethető. Mohammed Alduri iraki ENSZ-nagykövet kedden kijelentette, hogy országa nem rendelkezik tömegpusztító fegyverekkel. "Semmi sincs elrejtve Irakban. Egyáltalában nincs semmilyen tömegpusztító fegyver" - mondta.