Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-6 °C
2 °C

Irak mégsem engedi a fegyverzetellenőrzést

2002.08.12. 15:12
Nem enged nemzetközi fegyverzetellenőröket az ország területére Irak. Bár korábban az irakiak kezdeményeztek tárgyalásokat az ellenőrök visszatéréséről, "elegük lett az amerikaiak zavarodottságából". Az Egyesült Államok a kezdetektől időhúzásnak minősítette az iraki kezdeményezést.
"Az ENSZ fegyverzetellenőrzései véget értek" - jelentette ki az iraki tájékoztatási miniszter az al-Dzsazíra televíziónak adott interjújában. Ez az eddigi legegyértelműbb elutasítása a világszervezet és az amerikaiak követelésének.

Nevetséges ajánlat

Irak korábban maga kezdeményezett tárgyalásokat az ENSZ fegyverzetellenőreinek visszatéréséről, sőt az Egyesült Államoknak azt is felajánlotta, küldje el kongresszusi különmegbízottjait Irakba. "El sem tudok képzelni viccesebbet egy csapat képviselőnél, amint fel-alá járkál Irakban. Ötven évig kutakodhatnának, akkor sem mutatnának meg nekik semmit" - utasította el akkor az iraki felajánlást Donald Rumsfeld védelmi miniszter.

Zavarodott amerikaiak

Az Egyesült Államok ehelyett azt követelte Iraktól, hogy a fegyverzetellenőrök bármely gyanúsnak talált intézményt átvizsgálhassanak. Mohammed Szaid al-Szahhaf tájékoztatási miniszter szerint ez is az amerikai kormányzat "zavarodottságát" mutatja. Mint mondta, az amerikaiak a fegyverzetellenőrzések kérdését csak a krízis fokozására használják.

Akadályozták az ellenőrök munkáját

Az irakiak kezdeményezését a fegyverzetellenőrök visszatéréséről folytatandó tárgyalások megkezdésére már a kezdetekben időhúzásnak tartotta több amerika elemző. Bár a kongresszus tagjainak címzett meghívásban az iraki parlament elnöke minden épülethez hozzáférést ígért, az amerikaiak azt az ajánlatot is elutasították. Az ENSZ fegyverzetellenőrei 1998-ban hagyták el az országot, tiltakozásul amiatt, hogy az iraki kormányzat akadályozta munkájukat.  • Vennék
  • Hírek