Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Friss Irak elleni haditervek Bush asztalán

2002.08.06. 15:57
Még mindig nem döntött Husszein megbuktatásának módjáról Bush, akinek a katonai akció parancsnoka hétfőn bemutatta a legfrissebb inváziós terveket. Az amerikai kormányzat nevetségesnek minősítette az irakiak javaslatát a kongresszusi megfigyelők országba engedéséről. Az iraki külügyminiszter eközben az amerikaiak két, az iraki háborút ellenző közel-keleti szövetségesével tárgyalt.
Bemutatta az Irak elleni háború legfrissebb terveit a jövőbeni inváziót levezénylő és az afganisztáni hadműveletekért is felelős Tommy Franks tábornok Bush amerikai elnöknek és stábjának hétfőn. Egyelőre azonban nincs jele annak, hogy Bush döntött volna Husszein megbuktatásának mikéntjéről - írja az AP.

Nevetséges javaslat

Nevetségesnek minősítette ellenben az amerikai kormányzat azt az iraki javaslatot, mely szerint egy kongresszusi képviselőcsoport számára engedélyeznék, hogy tömegpusztító fegyverek után kutasson az országban. A javaslatot egy héttel megelőzően Irak az ENSZ fegyverellenőreit is meghívta.

Két kongresszusi képviselő utazik a sivatagban

"El sem tudok képzelni viccesebbet egy csapat képviselőnél, amint fel-alá járkál Irakban. Ötven évig kutakodhatnának, akkor sem mutatnának meg nekik semmit" - válaszolta Donald Rumsfeld védelmi miniszter az iraki kezdeményezésre. Hasonlóan vélekedet Tom Daschle, a szenátusi többségi demokraták vezetője. "Nem meghívást várunk, azt kérjük Iraktól, hogy biztosítsa az ENSZ megfigyelőinek, hogy bárhova bejuthassanak" - mondta a BBC-nek.

Mindent átvizsgálhatnak

Az amerikai küldöttség az "összes intézményt átvizsgálhatja, melyről azt feltételezik, hogy ott tömegpusztító fegyvereket gyártanak, gyárthatnak, vagy tárolnak" - írta meghívólevelében az iraki parlament elnöke. Irak 1998-as távozásuk óta nem engedte vissza az országba az ENSZ fegyverellenőreit. Az ellenőrök akkor azért hagyták el az országot, mert Irak akadályozta őket a vizsgálatok szabad lefolytatásában.

Az iraki külügyminiszter mindeközben találkozón vesz részt a támadás terve miatt aggodalmát kifejező Abdullah jordán királlyal és a török külügyminiszterrel Jordániában. A közel-keleti ország régóta az Egyesült Államok szövetségesének számít a térségben, most azonban a régió stabilitását félti egy esetleges támadástól. A NATO-tag Törökország, melyre mint lehetséges katonai bázisra is számítottak az amerikaiak, szintén ellenzi az Irak elleni háború.  • Vennék
  • Hírek