Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Rumsfeld megdöntené Husszein rezsimjét

2002.06.10. 12:41
Szadam Husszein uralmának megdöntésétől reméli a térség stabilitását Donald Rumsfeld. Az amerikai védelmi miniszter kuvaiti látogatás során kijelentette: bízik benne, hogy az iraki diktátor uralmát még hivatali ideje alatt megdöntik. Az Egyesült Államok pillanatnyilag a legnagyobb haderőt állomásoztatja az öböl-menti országban az 1991-es háború óta.
Bízom benne, hogy Szaddam Husszein uralmát még hivatali időm alatt megdöntik - jelentette ki Kuvaitban tartott sajtótájékoztatóján Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter. Irakot a térség biztonságát és stabilitását fenyegető tényezőnek nevezte Rumsfeld, továbbá tömegpusztító fegyverek gyártásával és birtoklásával is vádolta.

A szabadság védelmezői

Hazugság - reagált Rumsfeld az iraki kormányzat közlésére, miszerint nem rendelkeznek tömegpusztító fegyverekkel. Birtokolnak és gyártanak kémiai és biológiai fegyvereket - mondta el sajtótájékoztatóján a védelmi miniszter. Az amerikai kormányzat szerint a helyzet megoldása Husszein hatalmának megdöntése lehet - idézi az amerikai politikust a dpa.

Az amerikai kormányzat főként a tömegpusztító fegyverek birtoklása, valamint az ENSZ kuvaiti hadifoglyokra vonatkozó határozatainak be nem tartása miatt kritizálja Irakot. Rumsfeld kuvaiti útja során beszédet mondott egy amerikai katonai bázison is, ahol a katonákat a "szabadság védelmezőinek" nevezte. Kuvaitban jelenleg nyolcezer amerikai katona állomásozik, a legnagyobb amerikai haderő az 1991-es Öböl-háború óta - írja a dpa.  • Vennék
  • Hírek