Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Légicsapás Irak ellen

2002.05.02. 11:10
Egy ember meghalt, három pedig megsebesült szerdán Irakban, miután az ország északi részén kialakított repülési tilalmi övezetben járőröző amerikai és brit harci repülőgépek iraki célpontokat bombáztak - közölte csütörtökön egy iraki katonai szóvivő.
A hivatalos iraki sajtóban idézett szóvivő szerint a törökországi támasztpontjukról felszálló szövetséges gépek 16 bevetést hajtottak végre az iraki Ninive tartomány légterében, "kiprovokálva" az iraki légvédelem válaszát.

Az Európában állomásozó amerikai erők németországi parancsnokságán közölték, hogy az iraki légvédelem tüzet nyitott a szövetséges gépekre, amelyek válaszul az iraki légvédelmet bombázták.

Irak utoljára február 28-án számolt be olyan szövetséges légicsapásról, amely áldozatokat követelt: akkor három polgári személy sebesült meg az ország északi részében.

Az amerikai és brit gépek már több mint egy évtizede járőröznek az Irak északi és déli részén fekvő repülési tilalmi övezetben, amelyeket az Egyesült Államok és Nagy-Britannia az 1991-es öbölháború után alakított ki. Iraki adatok szerint ezen idő alatt 1477 ember halt meg és 1336 sebesült meg szövetséges légicsapásokban.

A mostani iraki bejelentés - mint az AFP megjegyezte - egybeesik azzal, hogy New Yorkban csütörtökön várhatóan felújulnak a tárgyalások a nemzetközi fegyverzetellenőrök Irakba történő visszatéréséről. Az ellenőrök 1998 decemberében távoztak a közel-keleti országból; Bagdad azóta nem engedi vissza őket. Az Egyesült Államok azzal vádolja Szaddám Huszein iraki elnököt, hogy tömegpusztító fegyverek birtokába akar jutni. Irak tagadja, hogy ilyen fegyverei lennének.

A The New York Times című amerikai napilap múlt heti jelentése szerint az amerikai kormányzat terveket szövöget egy Irak elleni nagyszabású légi és szárazföldi hadjáratról, amellyel a jövő év elején megdöntené a bagdadi vezetést.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!