Árpád
-2 °C
4 °C

Válaszd Husszeint!

2002.05.10. 12:59
Biztosra megy az idei elnökválasztásokon Szaddam Husszein iraki diktátor. A legutóbb 1995-ben 99 százalékos többséggel megválasztott államfő a diktatúrákban már megszokott módon egyedüli jelöltként indul. Biztos ami biztos, a választásokat felügyelő bizottság elnöke Ezzat Ibrahim, az iraki kormány alelnöke lesz. A megfelelő részvételi arányt is biztosítani fogja a hadsereg.
Mandátumának meghosszabbításáról szavaztatja meg országa lakóit még az év folyamán Szaddam Husszein iraki elnök - írja a BBC. A diktátor nem szeretne csalódni, ezért a véletlenek elkerülése érdekében egyedüli jelöltként indul. A módszer már bizonyított, 1995-ben szintén egyedüli indulóként a szavazatok 99 százalékát megszerezve diadalmaskodott - alig maradva el ezzel az eredménnyel a rekordtartó Enver Hodzsa féle albán kommunista párttól, amelyik rendszeresen 99,3 százalékos eredményt ért el a "választásokon".

Egy elfoglalt elnök

Irakban az elnöki mandátum 7 évre szól, és nincsen korlátozva, hogy valaki hányszor töltheti be a posztot. A 65 éves iraki elnök egyben miniszterelnök is, de ő a hadsereg főparancsnoka, a Forradalmi Kormányzó Bizottság elnöke, és a kormányzó Baasz párt főtitkára. Szaddám Husszein 1979 óta kormányozza országát, és az iráni és kuvaiti háborún is átvezette népét. De az 1991-es kuvaiti háborút követő, még érvényben lévő ENSZ szankciók megroppantották az iraki gazdaságot.

A Gonosz tengelye

Irakot George W. Bush amerikai elnök többször is a terrorizmus támogatásával vádolta meg, és a "Gonosz tengelyének" nevezte. Egyes források szerint az Egyesült Államok egy Irak elleni katonai akció lehetőségét mérlegeli. Ugyanakkor Nagy-Britannia csak az ENSZ előzetes jóváhagyásával, és az európai szövetségesekkel folytatott egyeztetések után volna hajlandó résztvenni az esetleges akciókban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?