Piroska
3 °C
4 °C

Amerikai és brit légicsapás Dél-Irakra

2002.11.11. 07:59
Az amerikai-brit koalíció harci repülőgépei vasárnap este légicsapásokat intéztek iraki légvédelmi célpontok ellen Bagdadtól mintegy 280 kilométerre délkeletre, Tallil körzetében. Hétfőn este ül össze az iraki parlament, hogy döntsön az ENSZ Biztonsági Tanácsában múlt pénteken elfogadott határozatról.
Washingtoni katonai közlés szerint olyan célpontokról volt szó, amelyeket az iraki repülőgépek számára tiltott övezetbe telepítettek, és amelyek jelenléte fenyegetést jelent a szövetséges gépek számára.

Idén már 56 légitámadás volt

Kattintson a nagyításhoz! A kurdok, illetve síiták védelmére 1991-ben létrehozott két tilalmi övezetben gyakoriak az incidensek a szövetséges gépek és iraki katonai létesítmények között, ez volt azonban az első szövetséges művelet azóta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken jóváhagyta az iraki leszerelést elrendelő határozatot.

Idén már 56-szor támadtak iraki légvédelmi célokra, és különösen megemelkedett a csapások száma azóta, hogy egy Irak elleni esetleges amerikai támadásról terjedtek el találgatások - jelentette a Reuters hírügynökség.

Van esély a határozat elfogadására

Bagdadi források szerint hétfőn este ül össze az iraki parlament, hogy döntsön az ENSZ Biztonsági Tanácsában múlt pénteken elfogadott határozatról. A rendkívüli törvényhozási ülést Szaddám Huszein elnök rendelte el a hét végén. Bagdadnak péntekig kell elfogadnia a határozatot, amely korlátlan hozzáférést biztosít a fegyverzetellenőröknek valamennyi olyan iraki létesítményhez, amelyet tömegpusztító fegyverek előállításával gyanúsítanak. Ellenkező esetben Iraknak a határozat szerint "komoly következményekkel" kell számolnia.

Az Arab Liga tagországainak hét végi rendkívüli külügyminiszteri értekezletén kiszivárgott, esély van arra, hogy Irak elfogadja a határozatot. Ebben az esetben a fegyverzetellenőrök vezetői már a jövő hét elején Bagdadba utaznak, és az ellenőrzés karácsony tájékán megkezdődhet. Az arab miniszterek üdvözölték az ENSZ-határozatot, amely szerintük a békés rendezést segítheti, de figyelmeztettek arra, hogy egy Irak elleni esetleges támadást minden arab állam nemzetbiztonságára vonatkozó fenyegetésnek tekintenek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!