Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az elemzők háborúra számítanak

2002.11.14. 12:30
Bár a fegyverzetellenőröket beengedi Irak, egyáltalán nem biztos, hogy mindenben együttműködik majd az ENSZ leszerelési határozatával. A határozat elfogadásáról szóló levelében Nadzsi Szabri iraki külügyminiszter például tagadta, hogy országa tömegpusztító fegyvereket fejlesztene. Még nagyobb problémát jelenthet, ha Irak látszólag teljesíti a feltételeket. Elemzők még mindig a háborúnak adnak nagyobb esélyt.
Azt sem tudni, hogy végül igent mondtak-e - kommentálta Nadzsi Szabri iraki külügyminiszter az ENSZ határozatra adott válaszát egy magát megnevezni nem kívánó kormányzati forrás a CNN-nek. Bár Husszein kormánya szerdán a fegyverzetellenőrök beengedése és az 1441. számú határozat betartása mellett döntött, az ezt közlő levél számos kibúvót tartalmaz.

Tagadják a fegyverprogramot

A Kofi Annan ENSZ-főtitkárhoz eljuttatott kilenc oldalas levélben például nem is említik, hogy elfogadják a határozatot, megfogalmazásuk szerint "megküzdenek a határozattal, annak hibás tartalma ellenére is". "Irak nem állított elő és nem is birtokolt tömegpusztító fegyvereket a fegyverzetellenőrök távozása óta eltelt időben" - áll Szabri külügyminiszter levelében. Az, hogy Irak tagadja a tömegpusztító fegyverprogramok létezését máris újabb válságot sejtet.

"Csak a fenyegetésből értenek"

"Iraknak december 8-ig kell teljes körű, feltáró jelentést készítenie vegyi, biológiai és nukleáris fegyverprogramjáról. Amennyiben ezt elmulasztja, komoly megtorlásra számíthat. Az eddigiekből kiderült, hogy Irak csak a fegyveres fenyegetésre hallgat" - kommentálta Jack Straw brit külügyminiszter a tömegpusztító fegyverek létezését tagadó iraki álláspontot.

"Nem egyeztetünk Szaddam Husszeinnel. Azok a napok már rég elmúltak, mint ahogy a csalárdság és a tagadás napjai is" - nyilatkozta George Bush amerikai elnök a CNN-nek, hozzátéve, hogy amennyiben Husszein nem működik mindenben együtt, "majd Amerika lefegyverzi".

Mi van, ha együttműködnek?

Irak a határozat nyílt megsértésével alapos indokot adna az azonnali katonai válaszcsapáshoz. Amennyiben azonban Irak fenntartja az együttműködés látszatát, Amerika nehéz helyzetbe kerülhet. Abban az esetben például, ha a fegyverzetellenőrök tömegpusztító fegyverekre bukkannak, és ezekről Irak kijelenti, hogy ez az összes, amit birtokol, Amerika tehetetlen. "Mit tehetünk akkor, ha Irak látszólag együttműködik, miközben pontosan tudjuk, hogy rendelkezik tömegpusztító fegyverekkel?" - tette fel a kérdést Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter, hozzátéve, hogy a kérdést még korai megválaszolni.

Játék vagy üzenet

Bár Kofi Annan nem képvisel harcias álláspontot, kétkedve fogadta az iraki bejelentést. "Nem az a kérdés, hogy Irak elfogadja-e a határozatot, hanem hogy hajlandó-e együttműködni az ellenőrökkel" - nyilatkozta a CNN-nek. Mint mondta, idővel kiderül, hogy továbbra is csak "játszanak, vagy csak a saját népüknek üzengetnek".