Piroska
3 °C
3 °C

Negyedmillió amerikaival rohannák le Irakot?

2002.11.11. 12:20
Az Egyesült Államok akár az ENSZ jóváhagyása nélkül is megtámadja Irakot, ha az nem fogadja el a Biztonsági Tanács határozatát. A hétvégén kiszivárogtatott haditerv szerint 200-250 ezer amerikai katona hajtana végra támadást Irak ellen, szárazföldön, vízen, levegőben.
"Nem pazarolnánk a világ idejét egy újabb macska-egér játékkal" - nyilatkozta Condoleezza Rice, Bush nemzetbiztonsági főtanácsadója az AP-nek. Az Egyesült Államok nem tolerálná, ha Irak elutasítaná az ENSZ Biztonsági tanácsának határozatát. Szaddam Husszein iraki diktátor hétfő estére rendkívüli parlamenti ülést hívott össze a határozat megtárgyalására. A lépést Rice egyszerűen "nevetségesnek" tartja.

Trükköznek

"Husszein diktátor és zsarnok, az iraki parlament eddig soha semmit sem vitatott meg. Nem is értem, miért akarja végigjátszani ezt a trükköt" - kommentálta Rice a diktátor bejelentését az ABC This Week című műsorában. Bár az ENSZ BT 1441. számú határozata szerint a tanács vitatja meg a határozat megsértését követő lépéseket, az amerikaiak nyilvánvalóvá tették, hogy az ENSZ támogatása nélkül is megtámadnák Irakot.

Támadnak

"Az elnök meg akarja védeni az Egyesült Államokat, ez nekünk elegendő felhatalmazás. Az ENSZ tanácskozhat a kérdésről, de nincs szükségünk az engedélyére" - jelentette ki Andrew Card, az elnöki iroda vezetője az NBC televízióban. Az ENSZ tétlensége esetén az amerikaiak "hasonlóan gondolkodó szövetségeseikkel közös katonai akcióra" is hajlandók - mondta Colin Powell külügyminiszter.

Földön, vízen, levegőben

Az amerikaiak elszántságát jelzi, hogy a hét végén Bush újabb Irak elleni haditerveket hagyott jóvá. A kommentárok szerint a kiszivárogtatás üzenet a diktátornak. A Pentagon tervei szerint Irak ellen 200-250 ezer amerikai katona hajtana végre szárazföldi, légi és tengeri inváziót. Bár a vezérkar egy kisebb, százezer katonával végrehajtott akció tervét is megtárgyalta, végül a támadást irányító Tommy Franks tábornok tervét fogadták el.

"Ha én Szaddam Husszein lennénk, aggodnék. Megérteném, hogy ez nem csak újabb üres fenyegetés" - mondta Powell. A terv részleteiről sem ő, sem Rice nem kívánt részletesen beszámolni, mint ahogy Bush elnök is megtagadta a kérdésre a választ.

Félrevezetés

A felvázolt tervek akár hamisak is lehetnek, legalábbis Carl Levin, a szenátus Fegyveres Erők Bizottságának posztjáról távozó elnöke szerint. A kiszivárogtatás célja szerinte akár félrevezetés is lehet. "Nem tartom túl praktikusnak, hogy a terveket nyilvánosságra hozzák" - mondta, bár ő is elismeri, hogy a megszellőztetés megértetheti Husszeinnel, hogy az eddigi nyilatkozatoktól függetlenül "most végre befejezzük a megkezdett munkát".

Iraknak péntekig van ideje dönteni az ENSZ határozatának elfogadásáról, majd december 8-ig kell átadnia feltáró jelentését a fegyverzetellenőröknek és a Biztonsági Tanácsnak vegyi-, biológiai- és atomfegyver-programjáról.

"Lecsapni az amerikai érdekeltségekre"
Amerikai érdekeltségek megtámadására szólít "minden arabot, beleértve a kormányokat is" az al-Dzsumhúrija című hivatalos iraki lap. A lap szerint az amerikai agresszió esetén az arab országok "kötelessége, hogy lecsapjanak az amerikai érdekeltségekre, valamint bevessék az olajfegyvert és az arab országok külföldi javait az arab nemzet és ellenségei közötti harcban". "Az arab népnek nincs más választása, mint a szent háború" - írta az al-Dzsumhúrija.
A Szaddam Huszein legidősebb fia, Udaj által irányított Babel című iraki lap szerint nem Irak hívja ki a világot, hanem az amerikai kormányzat teszi azt, tömeggyilkosságaival, zsarnoki uralmával és a terrorizmusban élenjáró pártok támogatásával, élükön a "cionista entitással". "Mindenki tudja, hogy Irak együttműködött a Biztonsági Tanáccsal annak minden igazságtalan határozata, a dél- és észak-iraki légi tilalmi zónákban mindennapos katonai agressziók és a nemzetközi embargó következményeinek dacára" - írta az újság.
Forrás: MTI

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!