Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Nincs esély a békés kivonulásra

2007.05.03. 15:59
Legalábbis így látják a CNN elemzői, akik szerint az iraki csapatkivonások olyan katasztrófát idézhetnek elő, amelyek nemcsak az ország életére lesznek hatással, hanem az egész Közel-Keletre is.

Sosem látott mértékű vallási konfliktusokra számítanak a CNN elemzői, ha azelőtt vonják ki Irakból az amerikai csapatokat, hogy az ország biztonsági erői erre készen állnának. Az al-Kaida támogatói olyan nemzetközi terroristaközpontot hozhatnának létre az országban, ahonnan az egész nyugati világot fenyegethetnék. A nagy valószínűséggel kitörő polgárháború pedig olyan országokat is bevonhat a konfliktusba, mint Törökország, Szaúd-Arábia és Irán.

Az amerikai imidzs

Bush elnök éppen azért vétózta meg kedden a háborús költségvetési törvényt, mert a demokraták vezette Kongresszus a csapatok október 1-jétől kezdődő és hat hónap alatt lezajló teljes kivonását akarta. Az elnök szerint felelőtlenség lenne ilyen korai határidőt kitűzni, ezért most mindkét félnek dolgoznia kell az új tervezeten - amiben elképzelhető, hogy a csapatok teljes kivonása nem is szerepel majd.

A CNN terrorizmus-elemzője, Peter Bergen szerint rontana Amerika imidzsén a csapatok gyors kivonása, az al-Kaidában és más terrorista szervezetekben pedig azt a benyomást keltené, hogy az Egyesült Államok nem több "papírtigrisnél". "Ezzel segítenénk azon tervük kivitelezését, hogy egy új miniállamot hozzanak létre a Közel-Keleten és folytassák azt, amit Afganisztánban elkezdtek a '90-es évek végén. Meg kell akadályoznunk, hogy Irakból szunnita katonaállam legyen."

A nemzetközi helyzet fokozódik

Don Shepperd, az amerikai légierő nyugalmazott vezérőrnagya, a CNN hadászati elemzője úgy vélekedik, hogy Irak szomszédjait is polgárháborúba sodorhatja, ha túl korán távoznak az amerikai csapatok. "Irán még jobban kiterjeszthetné befolyását a dél iraki régióban, a törökök mozgolódni kezdenének az ország északi részén élő kurdok ellen, a nyugati országrészben élő szunnitákat pedig Szaúd-Arábia venné pártfogásába."

Irakban jelen pillanatban 120 ezer kiképzett katona és 135 ezer rendőr van. De Ali Giranmadzsid tábornok, az iraki szárazföldi erők parancsnoka nemrégiben úgy nyilatkozott a CNN nek, hogy számos katonája fizetést sem kap és minden egyes nap a csapatok negyedrésze szabadságon van.

Shepperd szerint az olajpiacra is negatív hatással lenne az intézkedés, Irán megszorongatná az olaj szabad áramlását. Az olajárak az égbe szökhetnének, a mostani, hordónkénti 60 dollárról akár 100-ra is. Szaúd-Arábia azonban nem hagyná, hogy a növekvő iráni befolyás veszélyeztesse a ő pozícióit. Mindezek eredményeként Irán tovább fejlesztené atomprogramját, ami nukleáris fegyverkezési versenyt idézhetne elő a Közel-Keleten.

Shepperd hozzátette: "Amerikának nem azért kell még néhány évig Irakban lennie, hogy harcoljon, hanem hogy tanácsadói szerepet lásson el."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!