Erzsébet
1 °C
4 °C

Különleges egységet robbantottak fel Irakban

2007.05.20. 18:22
Titkos fegyverraktárakat keresett az az egység, amelynek hat tagját és tolmácsukat egy pokolgép ölte meg Bagdadban. Ezzel 3419-re emelkedett az Irakban megölt amerikai katonák, illetve a melléjük rendelt személyzet tagjainak száma.

Hét amerikai katona vesztette életét pokolgépes támadásokban Irakban, közülük hat életét Bagdad nyugati részén oltotta ki egy út mentén elhelyezett robbanószerkezet - jelentette be vasárnap az arab országba vezényelt amerikai haderő.

A tájékoztatás szerint a támadások még szombaton történtek. A bagdadi incidens során a hat katona mellett tolmácsuk is életét vesztette a robbanásban, amely akkor következett be, amikor gépkocsijuk elhaladt az elrejtett pokolgép mellett.

Az áldozatok egy olyan alakulat tagjai voltak, amely titkos fegyverraktárakat hivatott felderíteni Bagdad környékén.

Az iraki fővárostól mintegy 180 kilométerre délre fekvő Díváníja közelében szombaton - szintén pokolgépes támadásban - egy hetedik amerikai katona is életét vesztette.

A síita településen szombat este radikális síita milicisták és iraki rendőrök tűztek össze. A tűzpárbajban kilencen vesztették életüket, köztük hét rendőr.

Az amerikai haderő újabb áldozataival a francia hírügynökség összesítése szerint 3419-re emelkedett az Irak 2003. márciusi lerohanása óta az arab országban elesett amerikai katonáknak, illetve a melléjük rendelt személyzet meggyilkolt tagjainak a száma.

Az amerikai haderő májusban különösen súlyos veszteségeket szenvedett, 76 katonája esett el; csupán péntek óta 15-en vesztették életüket. Áprilisban 103 amerikai katona halt meg Irakban - az amerikai veszteségek szempontjából ez volt a hatodik legvéresebb hónap a bő négy éve tartó iraki katonai jelenlét során.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?