Emőke
-4 °C
9 °C

Bevonulnak Nedzsefbe az amerikaiak

2004.04.25. 17:02
Nedzsef és Fallúdzsa részleges megszállására készülnek az amerikaiak. A hadsereg elkerülné a síiták legszentebb városának szent helyeit, a bevonulás mégis felkeltheti a mérsékelt síiták ellenállását is. Fallúdzsánál a lázadók jelentenek veszélyt, akik felett az amerikaiak szerint a városvezetőknek nincs hatalmuk.
Hamarosan megszállhatják Nedzsef egy részét az amerikaiak - jelentette az AP. A hírügynökség értesülései szerint az hadsereg csak a modern városrészekbe vonulna be, elkerülné a síita szent helyeket. Nedzsef a síiták legszentebb városa, az ostromot még a mérsékelt síiták is keményen ellenzik.

Bíznak a nyugalomban

Tekintse meg képeinket!
Moktada asz-Szádr, a várost megszállva tartó Mehdi hadsereget vezető szélsőséges főpap pénteki istentiszteletein öngyilkos merényletekkel fenyegetőzött az ostrom esetére. Mark Hertling dandártábornok, a várost ostromgyűrűbe záró amerikai csapatok parancsnoka nem kívánta elárulni a bevonulás időpontját. A parancsnok bízik benne, hogy a korlátozott bevonulás nem kelti fel a síiták haragját - írja az AP.

Az amerikaiak Falludzsánál, a szunnita lázadók központjánál is hasonló lépésre készülnek. A tengerészgyalogság közös járőrözésbe kezd az iraki rendfenntartókkal - jelentette be Hakim al-Haszáni iraki főtárgyaló. A járőrözéssel az amerikaiak visszavennék a város egy része feletti ellenőrzést. Az egyezség sikere azonban a lázadókon múlik - írja az AP.

Támadásoktól tartanak

"Reméljük, hogy az amerikaiakat nem éri támadás, mert válaszolnának rá, és ez problémákat okozhat" - nyilatkozta a hírügynökségnek Haszáni. Mint mondta, a fallúdzsaiak ígéretet tettek rá, hogy nem támadnak. Amerikai illetékesek szerint azonban a városi vezetőknek kevés hatalmuk van a lázadók felett.

Példátlan támadás

Szombaton harminchárom iraki és négy amerikai katona vesztette életét a támadásokban. Vasárnap egy moszuli kórházat ért három emberéletet követelő rakétatámadás. Eddig példa nélkül álló öngyilkos támadás ért egy tengeri olajkitermelő platformot is. Az AP értesülései szerint az amerikai hatóságok most próbálják megállapítani, hogy a támadást iraki, iráni, vagy kuvaiti területről indították-e.