Emőke
-4 °C
9 °C

Öngyilkos merényletekkel fenyegetőzik a lázadó főpap

2004.04.23. 15:48
A "mártírhalált" is vállalnák Nedzsef védelmében Moktada asz-Szádr hívei. A lázadó síita főpap szerint az amerikaiak támadása esetén hívei "élő időzített bombaként" fognak küzdeni. Az amerikaiak pillanatnyilag nem akarnak támadni, a tárgyalások eredményére várnak.
Öngyilkos merényletekkel fenyegette meg a Nedzsef ostromára készülő amerikai csapatokat Muktada asz-Szádr - jelentette az AP. A szélsőséges síita vezető magánhadserege három hete foglalta el a síiták legszentebb városát.

"Pár mudzsahedin testvérem vállalná a mártírhalált, de ezt még elhalasztom. Ha a városunkat és szent helyeinket éri támadás, akkor valamennyien élő időzítet bombák leszünk" - jelentette ki pénteki istentiszteletein Kúfában és Nedzsefben.

Elítélta a bászrai támadást

Bár maga is öngyilkos merényletekkel fenyegetőzik, a síiták lázadását szító vallási vezető elítélte a szerdai bászrai robbantásokat - írja az AP. A 73 ember életét követelő támadást a várost felügyelő brit hatóságok szerint is inkább az al-Kaidával szövetséges szervezetek vagy a bukott rezsim hívei követhették el.

Kivárnak

Az amerikai hadsereg továbbra is tartja a város körüli ostromgyűrűt, a Szádr elfogását és a város visszafoglalását célzó támadást azonban még nem indították el. Az AP jelentése szerint közvetítők útján próbálják rendezni a konfliktust. Az amerikai hadvezetés közlése szerint pillanatnyilag nem áll szándékukban behatolni a szent városba.

A város elleni támadás tervét a többségben lévő mérsékelt síiták vezetője, asz-Szisztáni nagyajatollah is elítélte.