Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Irak Európában reménykedik

2002.09.02. 11:15
Moszkvába érkezett Nadzsi Szabri iraki külügyminiszter, hogy az Irak elleni esetleges amerikai hadműveletekről tárgyaljon. Cheney már háborúzna, Bush és Powell pedig a fegyverzet-ellenőrök visszatértét sürgeti.
Bár Moszkva kezdetektől fogva támogatta az Egyesült Államok által a szeptember 11-i események után indított terrorellenes háborút, egy Irak ellen irányuló támadást nem tart elfogadhatónak. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait szem előtt tartva az oroszok továbbra is a helyzet politikai-diplomáciai úton való megoldását sürgetik. Szabri orosz kollégájával, Igor Ivanovval folytat majd megbeszéléseket.

Az irak elleni esetleges támadást az arabok országok sem támogatják. Szakértők szerint a haáború az olajár robbanásszerű emelkedését eredményezné.

Európa a tárgyalások híve

Irak az EU-tagországokba is küldött követeket, hogy a háborút ellenzőket keressen. Az európai országok többsége bejelentette, hogy a diplomáciai megoldások híve. Közben az iraki alelnök, Taha Jasszin Ramadan dicsérte az európai országokat, hogy azok nem hajlandók alávetni magukat az amerikaiak akaratának. Ramadan ugyanakkor nem beszélt a fegyverzet-ellenőrök visszatéréséről, pedig az európaiak is ezt követelték. Tarik Aziz miniszterelnök-helyettes a CNN-nek adott interjújában tagadta, hogy Irak atomfegyver előállításán dolgozna.

Powell, Bush ellenőröket szeretne

Közben Colin Powell amerikai külügyminiszter is azt követelte Iraktól, hogy engedjék be az országba a nemzetközi fegyverzet-ellenőröket. Szerinte ez volna az enyhülési folyamat első lépcsője.

Cheney támadna

Ez élesen ellentmond Dick Cheney múlt heti kijelentéseinek. Akkor az amerikai alelnök azt mondta, hogy nem látja értelmét a fegyverzet-ellenőrök visszatérésének, és a hadművelet megindítása mellett érvelt.