Piroska
3 °C
3 °C

Irak Európában reménykedik

2002.09.02. 11:15
Moszkvába érkezett Nadzsi Szabri iraki külügyminiszter, hogy az Irak elleni esetleges amerikai hadműveletekről tárgyaljon. Cheney már háborúzna, Bush és Powell pedig a fegyverzet-ellenőrök visszatértét sürgeti.
Bár Moszkva kezdetektől fogva támogatta az Egyesült Államok által a szeptember 11-i események után indított terrorellenes háborút, egy Irak ellen irányuló támadást nem tart elfogadhatónak. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait szem előtt tartva az oroszok továbbra is a helyzet politikai-diplomáciai úton való megoldását sürgetik. Szabri orosz kollégájával, Igor Ivanovval folytat majd megbeszéléseket.

Az irak elleni esetleges támadást az arabok országok sem támogatják. Szakértők szerint a haáború az olajár robbanásszerű emelkedését eredményezné.

Európa a tárgyalások híve

Irak az EU-tagországokba is küldött követeket, hogy a háborút ellenzőket keressen. Az európai országok többsége bejelentette, hogy a diplomáciai megoldások híve. Közben az iraki alelnök, Taha Jasszin Ramadan dicsérte az európai országokat, hogy azok nem hajlandók alávetni magukat az amerikaiak akaratának. Ramadan ugyanakkor nem beszélt a fegyverzet-ellenőrök visszatéréséről, pedig az európaiak is ezt követelték. Tarik Aziz miniszterelnök-helyettes a CNN-nek adott interjújában tagadta, hogy Irak atomfegyver előállításán dolgozna.

Powell, Bush ellenőröket szeretne

Közben Colin Powell amerikai külügyminiszter is azt követelte Iraktól, hogy engedjék be az országba a nemzetközi fegyverzet-ellenőröket. Szerinte ez volna az enyhülési folyamat első lépcsője.

Cheney támadna

Ez élesen ellentmond Dick Cheney múlt heti kijelentéseinek. Akkor az amerikai alelnök azt mondta, hogy nem látja értelmét a fegyverzet-ellenőrök visszatérésének, és a hadművelet megindítása mellett érvelt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!