Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Bush szerint a szeptember döntõ lesz Irakban

2007.05.22. 08:15
George Bush amerikai elnök szerint az idei év szeptembere "fontos pillanat" lesz abból a szempontból, hogy felbecsülik, milyen haladást sikerült értek el Irakban az amerikai haderõ létszámnövelésével. Közben egy amerikai tábornok arról beszélt, hogy több évtizedre is Irakban maradhatnak az USA haderõi.

Bush, noha nyomás nehezedik rá saját pártja részérõl is, hogy szeptemberig mutasson fel haladást Irakban, elutasítja az ellenzéki demokrata pártiak követelését, hogy állapítsanak meg menetrendet az amerikai erõk Irakból való kivonására.

Nyár végéig értékelik a helyzetet

Az amerikai elnök nyár végére vár értékelést David Petraeus tábornoktól, az Irakba vezényelt haderõ fõparancsnokától, hogy milyen hatása volt az idei csapaterõsítésnek.

"Fontos pillanatként tekintek erre a hónapra, mert David Petraeus azt mondja, addigra fogja tudni felmérni, milyen következményekkel járt az erõsítés" - mondta Bush a Reuters hírügynökségnek.

Nem elég gyors a kõolajkincs elosztása?

Az amerikai elnök hétfõn telefonon beszélt Núri al-Máliki iraki kormányfõvel abból az alkalomból, hogy az iraki síita politikus egy éve foglalta el a miniszterelnöki posztot az arab országban. Bush elnök támogatásáról biztosította az iraki kormányfõt, egyszersmind biztatta arra, hogy folytassa erõfeszítéseit a politikai megbékélés érdekében.

Amerikai kongresszusi képviselõk Máliki szemére vetik, hogy nem képes gyorsan elfogadtatni az iraki kõolajkincs megosztásáról szóló törvényt és megtenni a politikai kiegyezéshez szükséges többi lépést.

Irak a legrosszabbra készül

A CNN szerint mindeközben hétfõn az iraki védelmi miniszter bejelentette, hogy az arab ország felkészül arra az esetre, ha kivonnák az amerikai csapatokat Irakból. Abdul-Kader al-Obeidi szerint a legrosszabb esetre is készülnek, és nem akarnak "biztonsági vákuumot" az országban.

Mint ismeretes, a demokraták az amerikai kongresszusban az amerikai csapatok kivonását sürgetik, miközben egy amerikai tábornok a magyar m1 tévé összefoglalója szerint felvetette azt is, hogy az USA haderõi akár több évtizeden keresztül is az arab államban maradnának.

Az amerikaiak tartósabb szerepvállalására utalhat Irakban az is, hogy - mint arról beszámoltunk - az USA gigantikus erõdöt épít nagykövetségként Bagdad közepén. A Vatikánhoz hasonló nagyságú területen bombabiztos betonfalakkal védik majd a diplomáciai képviseletet, amely 592 millió dollárba kerül.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!