Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gigantkus erődöt épít Bagdad közepén az Egyesült Államok

2007.05.21. 12:18
Vatikán méretű területen, bombabiztos betonfalakkal épül az Egyesült Államok új iraki nagykövetsége Bagdadban. Az 592 millió dolláros épület Irakban szokatlan módon időre elkészülhet. A terv kritikusai szerint hiába a betonerőd, ez inkább csak bátorítani fogja a jövőbeni támadókat.

A terveknek megfelelően szeptemberben megnyitja kapuit Bagdadban az Egyesült Államok új nagykövetsége, írja a Guardian. A kapunyitás csak metafora, a támadások veszélye miatt természetesen nem léphet majd be akárki a bombabiztosra tervezett, leginkább egy II. világháborús erődre emlékeztető épületbe.

Bombabiztos Vatikán

Az iraki nagykövetség épületét eleve grandiózusra tervezték. Az iraki háború diadalmasnak tűnő megvívása után a demokrácia terjesztésének üzenetét hordozhatta volna.

Aztán kiderült, hogy a háborút mégsem sikeresen vívták meg, így az eredeti tervekből csak a grandiozitás maradt meg, az üzenet változott. A támadások veszélye miatt a negyvenkét hektáros - azaz a Vatikánnál alig kisebb - területen elterülő nagykövetség valójában bombabiztos betonbunker.

Alkalmatlan a feladatra

A terv kritikusai leginkább emiatt bírálják az új épületet. Hogyan lehetne normális diplomáciai tevékenységet folytatni egy betonbunkerben, kérdezik. Hiszen a legújabb biztonsági előírások szerint a követség dolgozóinak az épületeken kívül golyóálló mellényben és sisakban kell közlekedniük a homokzsákok fedezékében. "Úgy építenek követséget, hogy nem gondolnak az épület tényleges funkciójára" - nyilatkozta az AP-nek Edward Peck, egy korábban Irakban szolgáló amerikai diplomata.

Mások szerint a gigantikus épületkomplexum bombabiztossága ellenére is a támadások folyamatos célpontja lesz. A Guardian jelentése szerint meg máris az, a múlt héten öt építőmunkás sérült meg rakétatámadásban.

Nagy tetőre lesz szükség

Ráadásul a méretei ellenére sokak szerint túl szűkös. A tervek szerint 615 diplomatának adhat - meglehetősen spártai - otthont. De Tom Dodge, a londoni Queen Mary Egyetem Irak-szakértője szerint az amerikaiak kivonulása után - mit ő 2012-re valószínűsít - a követségnek nagyobb katonai egységnek is otthont kéne adnia.

"Az erőd és a nagy stáb addig marad Bagdadban, amíg helikopterekkel ki nem mentik őket" - vázolta a sötét jövőt Dodge. A szakértő cinikusan azt javasolta az építőknek, hogy tervezzenek nagy tetőt a követségnek. Hogy legyen hol leszálnia a követségi dolgozókat menekítő helikoptereknek.

A Guardian szerint még egy irónikus dolog van a követséggel kapcsolatban. Az 592 millió dolláros beruházással épülő erőd az első projekt Irakban, ami a tervezett költségvetésből a tervezett időben épülhet fel.