Ágnes
-5 °C
2 °C

Gigantkus erődöt épít Bagdad közepén az Egyesült Államok

2007.05.21. 12:18
Vatikán méretű területen, bombabiztos betonfalakkal épül az Egyesült Államok új iraki nagykövetsége Bagdadban. Az 592 millió dolláros épület Irakban szokatlan módon időre elkészülhet. A terv kritikusai szerint hiába a betonerőd, ez inkább csak bátorítani fogja a jövőbeni támadókat.

A terveknek megfelelően szeptemberben megnyitja kapuit Bagdadban az Egyesült Államok új nagykövetsége, írja a Guardian. A kapunyitás csak metafora, a támadások veszélye miatt természetesen nem léphet majd be akárki a bombabiztosra tervezett, leginkább egy II. világháborús erődre emlékeztető épületbe.

Bombabiztos Vatikán

Az iraki nagykövetség épületét eleve grandiózusra tervezték. Az iraki háború diadalmasnak tűnő megvívása után a demokrácia terjesztésének üzenetét hordozhatta volna.

Aztán kiderült, hogy a háborút mégsem sikeresen vívták meg, így az eredeti tervekből csak a grandiozitás maradt meg, az üzenet változott. A támadások veszélye miatt a negyvenkét hektáros - azaz a Vatikánnál alig kisebb - területen elterülő nagykövetség valójában bombabiztos betonbunker.

Alkalmatlan a feladatra

A terv kritikusai leginkább emiatt bírálják az új épületet. Hogyan lehetne normális diplomáciai tevékenységet folytatni egy betonbunkerben, kérdezik. Hiszen a legújabb biztonsági előírások szerint a követség dolgozóinak az épületeken kívül golyóálló mellényben és sisakban kell közlekedniük a homokzsákok fedezékében. "Úgy építenek követséget, hogy nem gondolnak az épület tényleges funkciójára" - nyilatkozta az AP-nek Edward Peck, egy korábban Irakban szolgáló amerikai diplomata.

Mások szerint a gigantikus épületkomplexum bombabiztossága ellenére is a támadások folyamatos célpontja lesz. A Guardian jelentése szerint meg máris az, a múlt héten öt építőmunkás sérült meg rakétatámadásban.

Nagy tetőre lesz szükség

Ráadásul a méretei ellenére sokak szerint túl szűkös. A tervek szerint 615 diplomatának adhat - meglehetősen spártai - otthont. De Tom Dodge, a londoni Queen Mary Egyetem Irak-szakértője szerint az amerikaiak kivonulása után - mit ő 2012-re valószínűsít - a követségnek nagyobb katonai egységnek is otthont kéne adnia.

"Az erőd és a nagy stáb addig marad Bagdadban, amíg helikopterekkel ki nem mentik őket" - vázolta a sötét jövőt Dodge. A szakértő cinikusan azt javasolta az építőknek, hogy tervezzenek nagy tetőt a követségnek. Hogy legyen hol leszálnia a követségi dolgozókat menekítő helikoptereknek.

A Guardian szerint még egy irónikus dolog van a követséggel kapcsolatban. Az 592 millió dolláros beruházással épülő erőd az első projekt Irakban, ami a tervezett költségvetésből a tervezett időben épülhet fel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!