Auguszta
-3 °C
2 °C

Powell: Lehet katonai akció Irán ellen

2006.01.17. 06:42
Diplomáciai üzengetés kezdődött az iráni atomprogram ügyében. Nem lehet kizárni a katonai fellépést Irán ellen - mondta hétfő este a BBC tévének Colin Powell. Solana bízik benne, hogy a Biztonsági Tanács elé kerül az iráni atomkérdés. Ankara mértékletességet ajánl.

Colin Powell volt amerikai külügyminiszter a BBC éjszakánként sugárzott, Newsnight című politikai magazinműsorában azt mondta: "első lépésként" mindenképpen az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kell terjeszteni az iráni atomprogram felújításának ügyét. "Az viszont nyitott kérdés, hogy a Biztonsági Tanács milyen döntést hoz" - tette hozzá.

Szerinte a lehetőségek között szerepel szankciók elrendelése. Kijelentette ugyanakkor: jóllehet e pillanatban "senkiben még csak fel sem merül a katonai beavatkozás ... azt sosem lehet kizárni".


Colin Powell

Irán számos alkalommal hangoztatta, hogy atomprogramja békés célokat szolgál, a múlt héten jelentett be döntését, hogy újra kívánja kezdeni az urándúsítást.

Jack Straw brit külügyminiszter még a múlt hét végén, a BBC rádiónak nyilatkozva - arra a kérdésre, hogy szerinte a teheráni vezetés egyértelműen atombomba birtoklására törekszik-e - azt mondta: "erős a gyanúm, hogy igen". Hozzátette ugyanakkor: az iráni atomügyet csak békés eszközökkel lehet megoldani, jelenleg "senki nem beszél Irán lerohanásáról, katonai akcióról".

Az iráni atomprogram újraindításáról rendezett, diplomáciai szintű hétfői londoni találkozó után, amelyen a brit kormány és a BT négy másik állandó tagja - az Egyesült Államok, Kína, Franciaország és Oroszország -, valamint Németország, mint az Iránnal jó ideje tárgyaló EU-hármas egyike vett részt, a brit külügyminisztérium bejelentette: az európaiak felkérték a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), hogy február elejére hívja össze kormányzótanácsa rendkívüli ülését az ügyben.

Az ülés Bécsben lenne, február 2-án és 3-án. A kérdést formálisan a NAÜ hivatott a BT elé terjeszteni, ezért van szükség a testület rendkívüli vezetőségi ülésének összehívására.

Solana bízik

Törökország beszólt
Törökország mértékletességet ajánlott Teheránnak hétfőn az iráni atomprogram miatti válság kiszélesedése közepette, hangsúlyozva, hogy az ügy megoldása a nemzetközi béke érdekét szolgálja. Recep Tayyip Erdogan török kormányfő kérte Teheránt, hogy tegye átláthatóbbá a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel és az Európai Unió nevében tárgyaló Németországgal, Franciaországgal és Nagy-Britanniával folytatott párbeszédét.

Javier Solana, az EU külpolitikai főképviselője hétfőn bizakodását fejezte ki, hogy Oroszország és Kína támogatni fogja az Európai Uniónak és az Egyesült Államoknak azt a javaslatát, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalják az iráni atomprogram ügyét.

Javier Solana azután nyilatkozott újságíróknak, hogy New Yorkban találkozott Kofi Annan ENSZ-főtitkárral. Arra az újságírói kérdésre válaszolva, van-e esélye annak, hogy Peking és Moszkva támogatni fog egy ilyen kezdeményezést, Solana kijelentette: "bizakodó vagyok, különben nem dolgoznék ilyen keményen".

"Az az álláspontunk, hogy az ügyet a Biztonsági Tanács elé kell vinni" - szögezte le Javier Solana. Hozzátette: azt várja, hogy ilyen értelmű döntés szülessék a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzótanácsának rendkívüli ülésén.