Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Irán fittyet hány az oroszokra is

2006.01.09. 11:53
Irán hétfőn felújítja a nukleáris fűtőanyag előállításával kapcsolatos kutatásait, erősítette meg a teheráni kormány szóvivője. Az orosz kompromisszumra fittyet hányó lépés veszélyeztetheti az Irán és az EU közötti tárgyalások jövőjét. A német külügyminiszter "végzetes iráni jelzéseket" észlel, amiről rövidesen tárgyal majd orosz, francia és brit kollégájával.

A teheráni kormány szóvivője, Golám-Hoszein Elham hétfő reggeli sajtóértekezletén elmondta, hogy az iráni szakemberek a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreinek felügyelete mellett felújítják a nukleáris fűtőanyag előállításával kapcsolatos kutatásaikat. A NAÜ arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen gesztus súlyosan veszélyeztetheti az Irán és az EU közötti tárgyalások jövőjét.

Az Európai Unió az elmúlt hetekben többször felszólította Iránt, hogy ne újítsa fel a nukleáris fűtőanyag előállítását célzó, az urándúsításhoz kötődő kutatásait, amelyeket Teherán 2003 októberében függesztett fel.

Orosz helyett iráni az urán

A kutatás-felújítás bejelentése előtt, vasárnap Irán elutasította az atomprogramjával kapcsolatos válság megoldására tett orosz kompromisszumos javaslatot. Dzsavad Vaidi iráni főtárgyaló kételyeit fejezte ki Moszkva indítványával kapcsolatban, hogy az iráni urándúsítást folytassák Oroszországban. Irán a dúsítást mindenképp saját területén akarja végrehajtani. „Teheránnak ezt a jogát mindenfajta javaslatban garantálni kell” - fűzte hozzá Vaidi.

Oroszország, az Egyesült Államok és az EU egyetértésével már korábban azt javasolta Iránnak, hogy urániumdúsítási tevékenységét helyezze át Oroszországba, hogy garantálják: az iráni nukleáris programot nem használják fel atomfegyver létrehozására. Iráni illetékesek viszont többször is hangsúlyozták, hogy a moszkvai javaslat csak akkor elfogadható, ha Irán a saját területén is folytathatja az uránium-dúsítást.

Folytatódnak a tárgyalások

Az iráni legfőbb nemzetbiztonsági tanács szóvivője közölte, a tárgyalások első, teheráni fordulója vasárnap konkrét eredmény nélkül ért véget Az iráni televízió vasárnap este viszont arról számolt be, hogy Teherán és Moszkva a tárgyalások folytatásában állapodott meg, s a megbeszélések felvételére február 16-án, Moszkvában kerül sor.

A szóvivő, akinek szavait az iráni média hétfőn idézte, hangsúlyozta: a február 16-i dátum mutatja, hogy az iráni-orosz tárgyalások nem kapcsolódnak a Teherán nukleáris programjáról való, az Európai Uniót képviselő Nagy-Britanniával, Németországgal és Franciaországgal folytatott tárgyalásokhoz, amelyeknek újabb fordulóját a tervek szerint január 18-án tartják.

Végzetes jelek

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter szerint az iráni kormány részéről "nagyon, nagyon végzetes jelzések" észlelhetőek. Steinmeier a Berlin melletti Genshagenben, a német kormány hétfőn kezdődött kétnapos zártkörű ülése előtt beszélt. A miniszter következményekkel fenyegette meg Teheránt, amennyiben nem adja be derekát az atomvitában. Németország Franciaországgal és Nagy-Britanniával együtt, diplomáciai türelemjátékkal igyekszik Iránt eltéríteni attól, hogy atomfegyverre tegyen szert.

A német diplomácia vezetője szerint az egyik "végzetes" jelzés az, hogy minden jel szerint kudarcba fulladtak az iráni-orosz tárgyalások, amelyeken Moszkva el szerette volna érni: az urándúsítást ne iráni területen végezzék el. Steinmeier jelezte, hogy az ügyről hamarosan beszélni akar orosz kollégájával.

A másik súlyos horderejű lépés Steinmeier megítélése szerint az az iráni bejelentés, hogy eltávolítja a kutatóközpontokról a NAÜ pecsétjét, s felújítja a kutatásokat. Ez az irániakkal Párizsban elért megállapodás megszegése lenne, "ami nem maradhat következmények nélkül" - közölte a miniszter, de részletekbe nem bocsátkozott. Kilátásba helyezte viszont, hogy erről is konzultálni akar francia és brit kollégájával.