Auguszta
-3 °C
2 °C

Az iráni elnök most Alaszkába telepítené Izraelt

2005.12.14. 11:41
"Ha Európa tömeges gyilkosságokat követett el, ne a palesztinoktól várja, hogy megfizessék az árát" - mondta Mahmúd Ahmadinedzsád iráni elnök, aki szerint a zsidó államot Európában, Észak-Amerikában vagy Alaszkában kéne létrehozni. Az elnök egyre gyakoribb Izrael-ellenes kirohanásai kapcsolódhatnak az Egyesült Államok és szövetségesei céljához, akik megakadályoznák, hogy Irán atombombát állítson elő.

Ismét Izrael-ellenes kijelentést tett Mahmúd Ahmadinedzsád iráni elnök. Állítása szerint a holokauszt csak egy kitalált mítosz, amit Európa arra használt fel, hogy a muzulmán világ kellős közepén hozzon létre egy zsidó államot. "Kitalálták a legendát, miszerint zsidókat tömegesen lemészároltak, és ezt a legendát még Isten, a vallás és a próféták fölé is helyezik" - mondta többezres tömeg előtt az iráni elnök szerdán az Irán dél-keleti részén fekvő Zahedánban. "Ha országukban valaki megkérdőjelezi Isten létét, nem mondanak rá semmit, de ha valaki a zsidók elleni tömeggyilkosság mítoszát vonja kétségbe, a cionista szócsövek és cionizmus zsoldjában álló kormányok rögtön rikoltozni kezdenek" - fogalmazott az állami televízió által is közvetített beszédében. Ahmadinedzsád felszólalásában ennél is tovább ment: "ha Európa tömeges gyilkosságokat követett el, ne a palesztinoktól várja, hogy megfizessék az árát". A megoldás szerinte egy új zsidó állam létrehozása lenne Európában, Észak-Amerikában vagy Alaszkában.

Nemzetközi bírálat

"Reméljük, hogy az iráni elnöknek ezek a szélsőséges szavai felnyitják a nemzetközi közösség szemét, és eloszlatja a rendszer irányában táplált illúziókat" - reagált Mark Regev, az izraeli külügyminisztérium szóvivője. "Izrael ismételten felszólít arra, hogy helyezzék át Irán ügyét a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségtől az ENSZ Biztonsági Tanácsához, hogy az szankciókat léptessen életbe Irán ellen" - közölte a külügyi szóvivő.

Az Európai Unió és az EU soros brit elnöksége "továbbra is egyértelműen elítéli Ahmadinezsád iráni elnök Izraellel kapcsolatos kijelentéseit, amelyekben először Izraelnek a térképről való letörlését javasolta, majd tagadta a holokausztot, és Izrael Európába költöztetésére szólított fel" - mondta Douglas Alexander brit EU-ügyi államminiszter Strasbourgban az Európai Parlamentben. "Ezek a kijelentések teljességgel elfogadhatatlanok, ezért minden fenntartás nélkül elítéljük őket. Nincs helyük egy civilizált politikai vitában" - jelentette ki Alexander, akinek szavait tapssal fogadták az európai parlamenti képviselők.

Finisben az iráni urán

Az Egyesült Államok és szövetségesei azzal vádolják Iránt, hogy atomfegyver előállítására törekszik, Teherán viszont kitart amellett, hogy atomprogramja kizárólag békés célú energiatermelés céljait szolgálja. "Irán nem hátrál az atomkérdésben" - hangsúlyozta az ultrakonzervatív iráni elnök egy héttel azelőtt, hogy Teherán december 21-én újrakezdi a tárgyalásokat atomprogramjáról az Európai Uniót képviselő Franciaországgal, Németországgal és Nagy-Britanniával.

Dan Haluc tábornok, az izraeli hadsereg vezérkari főnöke kedden a parlamentben azt mondta, hogy Irán 2006 elejétől megkezdheti az urándúsítást, és már 3 hónap alatt dúsított uránja lehet, így 2008 és 2015 között lesz esedékes, hogy előállítsa első atombombáit. Éppen ezért "márciusig diplomáciai megoldást kéne találni Irán atombomba gyártásának megakadályozására, mert ha már rendelkezésükre áll a dúsított urán, esélytelenné válik a békés rendezés, ami veszélybe sodorhatja gyakorlatilag az egész világ biztonságát" - mondta el Aharon Farkash, az izraeli katonai hírszerzés vezetője.

Légicsapás helyett békés rendezés

Az angol Sunday Times című lap hétvégi számában adta hírül, hogy Izrael március végére légicsapást tervez iráni atomdúsító bázisok ellen. Izraeli források cáfolták a hírt, amit John Loftus amerikai hírszerzési szakértő megerősített, írja az izraeli Arutz 7. Szerinte a katonai csapás Izraelből indítva teljességgel lehetetlen, ha Izrael meg szeretné akadályozni az urándúsítást Iránban, más módszereket kell alkalmaznia. Szerinte Irán tanult Irak példájából, ahol 1981-ben izraeliek légicsapást mértek a titkos bázisokra, ami majd 20 évre leállította az atomprogramot. Loftus azt állítja, hogy gazdasági és diplomáciai eszközökkel sokkal hatékonyabb lehet a nemzetközi fellépés, mint a lakott területek alá rejtett bázisok bombázásával.