Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Készülődhet az Irán elleni támadás terve

2006.04.02. 17:09
Vasárnapi brit lapértesülés szerint a brit vezérkar és a kormány magas rangú illetékesei az Irán elleni, most már szinte elkerülhetetlennek tartott katonai fellépés következményeit tekintik át titkos tárgyalásokon a hét elején. A kormány máris cáfolta az értesülést, az amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy Washington elkötelezett a diplomáciai megoldás mellett.

A brit Sunday Telegraph forrásai szerint a hét elején tárgyalások kezdődnek az iráni atomlétesítmények megtámadásának lehetőségéről. A londoni védelmi minisztérium szóvivője már vasárnap hajnalban tételesen cáfolta a hétfői titkos megbeszélésről szóló értesülést, mondván: semmi ilyesmi nem szerepel a tervekben.

A lap arról számolt be, hogy a hétfőre tervezett londoni megbeszélésen Sir Michael Walker tábornok, a brit fegyveres erők vezérkari főnöke, Andrew Ridgway altábornagy, a brit katonai hírszerzés parancsnoka, Bill Rollo vezérőrnagy, a szárazföldi hadsereg helyettes vezérkari főnöke, valamint a külügyminisztérium és a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal vezető munkatársai vesznek részt.

A legnagyobb vasárnapi konzervatív brit lap úgy tudja, hogy a Perzsa-öbölben állomásozó amerikai hadihajók és tengeralattjárók Tomahawk manőverező robotrepülőgépekkel vennék célba az iráni atomlétesítmények légvédelmi rendszereit. Ez lehetővé tenné műholdas vezérlésű, bunkerfalak áttörésére alkalmas bombákkal felszerelt B2-es "lopakodó" bombázók bevetését a Diego Garcia-i, a Nagy-Britanniában lévő fairfordi, valamint az amerikai Whiteman támaszpontról.

Katonai csapás vagy diplomácia

Szárazföldi invázió nem szerepel a jelenlegi tervekben, de az atomlétesítményeket megsemmisítenék, áll a cikkben. A lap szerint a közvetlen brit részvétel korlátozott lenne az esetleges beavatkozásban, de az, hogy Nagy-Britannia szükséghelyzetre vonatkozó tervek kidolgozásába kezdett, aláássa Jack Straw brit külügyminiszter azon múlt havi kijelentésének hitelét, hogy "elképzelhetetlen" az Irán elleni katonai csapás.

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, aki a hétvégén háromnapos magánlátogatást tett Angliában, az ITV brit kereskedelmi televíziónak adott, vasárnap sugárzott interjúban azt mondta: az Egyesült Államok elkötelezte magát a diplomáciai megoldás mellett, mert meggyőződése, hogy ez az út járható, és Irán "egyébként sem Irak". Hozzátette azt is, hogy az amerikai elnök "egyetlen opciót sem söpör le az asztalról".

Olajsors

A Sunday Telegraph forrásai szerint a londoni kormányzati negyed "egyes vidékein" általános az a vélemény, hogy gyakorlatilag "elkerülhetetlen" az Irán elleni katonai fellépés. A hétfői ülésen áttekintik, hogy ennek milyen hatásai lennének a térségbeli brit érdekekre, valamint azt is, hogy milyen gazdasági következményei lennének, ha Irán megtorlásként leállítaná olajexportját, írta a brit lap.

Független londoni elemző házak már jó ideje valós lehetőségként számolnak egy iráni katonai beavatkozással. Ezek közé tartozik mások mellett az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdasági előrejelző és elemző intézete. Ez Londonban kiadott múlt havi világgazdasági elemzésében egyharmadosnál nagyobb esélyt adott arra, hogy katonai akcióba torkollik az iráni atomprogram feletti vita, és ezért meredeken megemelte idei olajár-jóslatát, rövid távra nem zárva ki a hordónkénti 100 dolláros olajárat sem.