Valér
-2 °C
0 °C

Atomprogram: Irán kész a háborúra

2007.02.25. 14:07
Visszafordíthatatlan Teherán atomprogramja - mondta az iráni elnök, míg a külügyminiszter-helyettes szerint Irán akár háborúra is kész nukleáris programjának megvédésére, miközben hajlandó a feltétel nélküli párbeszédre az Egyesült Államokkal. Mindeközben Irán ûrrakétát lõtt fel a hét végén, vagyis rakétatechnológiája sokkal gyorsabban fejlõdik, mint ahogyan azt korábban jósolták a szakértõk.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök vasárnap vallási vezetõk elõtt kijelentette, hogy visszafordíthatatlan az iráni atomprogram, ezen a téren nincs visszalépés. Szavait az ISNA iráni diákhírügynökség idézte. Az államfõ szerint országa elsajátította a nukleáris fûtõanyag gyártását. Iránt egy olyan vonathoz hasonlította, amelynek nincs féke és sebességváltóján nincs hátramenet.

Ezzel közel egy idõben Manuser Mohammadi iráni külügyminiszter-helyettes azt hangoztatta, hogy Irán akár háborúra is kész nukleáris programjának megvédésére, de hajlandó feltétel nélkül tárgyalni az Egyesült Államokkal. Szerinte egy újabb biztonsági tanácsi határozat nem fogja megfékezni az atomprogramot. Hozzátette: "felkészültünk bármilyen helyzetre, még a háborúra is. Ha az (ENSZ) még egy határozatot hoz, Irán nem fog válaszolni arra és folytatja nukleáris tevékenységét."

Rice a megállító gomb megnyomását kérte Teherántól

Az amerikai külügyminiszter a "megállító gomb" megnyomását kérte Teherántól, miután az iráni elnök vasárnap visszafordíthatatlannak minősítette országa atomprogramját. Iránnak a fegyverkezéssel kapcsolatos tevékenységét kell leállítania, s akkor az Egyesült Államok hajlandó lesz tárgyalni vele kereskedelmi és politikai kérdésekről - mondta a külügyminiszter a Fox TV hírműsorában.

"Nincs szükségük menetirányváltó szerkezetre. A stop gombot kell megnyomniuk" - jelentette ki. Az Egyesült Államok azzal vádolja Iránt, hogy atomfegyvert fejleszt ki, de Irán azt mondja, hogy csak békés célokra kell neki az atomenergia. Teherán figyelmen kívül hagyta az ENSZ Biztonsági Tanácsának múlt héten lejárt határidejét, amelyet az urándúsítás leállítására szabott meg.

Rice kijelentette: ha Irán leállítja a dúsítást és az azt előkészítő tevékenységet, akkor leülhetnek tárgyalni mindenről, ami Iránt foglalkoztatja. "Kész vagyok találkozni iráni kollégámmal vagy Irán képviselőjével bármikor, ha Irán fölfüggeszti a dúsítást és feldolgozást. Ez világos jelzés lenne" - mondta.

Cheney figyelmeztetett

Dick Cheney amerikai alelnök egy nappal korábban Sydneyben kijelentette: az iráni válság diplomáciai megoldását támogatja, de figyelmeztetett: minden megoldás továbbra is nyitott annak megakadályozására, hogy Irán atomfegyverre tegyen szert. "Úgy ítéljük meg, hogy súlyos hiba lenne, ha egy olyan ország, mint Irán atomhatalom lenne" - jelentette ki Dick Cheney.

Az iráni külügyminiszter-helyettes most elmondta, Afganisztán és Irak kapcsán már találkoztak az Egyesült Államok képviselõivel. Az amerikaiak azonban ragaszkodtak ahhoz, hogy mielõtt tárgyalnának, az irániaknak el kell fogadniuk az õ feltételeiket. Ha azonban elfogadjuk feltételeiket, akkor nincs szükség a tárgyalásokra - mondta Mohammadi.

Beindult az ûrprogram

"Készek vagyunk a feltétel nélküli párbeszédre az Egyesült Államokkal, amit eddig azonban nem fogadtak el" - tette hozzá. Az Egyesült Államok az iráni urándúsítási program felfüggesztését szabja feltételül a tárgyalások megkezdéséhez.

Szintén hétvégi hír volt, hogy Irán sikeresen felbocsátott vasárnap egy rakétát, amely elérte a világûrt. Ez azt jelenti, hogy az iszlám ország rakétatechnológiája sokkal gyorsabban fejlõdik, mint ahogyan azt korábban jósolták a szakértõk.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!