Viola
-5 °C
-2 °C

Izrael iraki légtérből bombázná Iránt

2007.02.24. 11:54
Brit lapértesülések szerint januárban komoly katonai előkészületek kezdődtek Izraelben, a Moszad ugyanis úgy tudja, Iránnak 2009-re elegendő hasadó anyag lesz a birtokában ahhoz, hogy felszereljen egy nukleáris robbanófejet. Izrael egyezkedni kezdett az Egyesült Államokkal az iraki légtérhasználatról, amivel azt is el akarja kerülni, hogy izraeli és amerikai harci gépek véletlenül egymást lőjék.

Izrael tárgyalásokat kezdett az Egyesült Államokkal, hogy engedélyt kapjon az iraki légtér használatához, amire Irán nukleáris létesítményeinek megtámadásához lehet szüksége, írja a Daily Telegraph. Ahhoz, hogy az izraeli légierő sebészeti pontossággal tudjon támadni, a gépeknek át kell repülniük Irak fölött, ebbe pedig a Pentagonnak bele kell egyeznie.

Légifolyosót akar Izrael

Az Egyesült Államok vezette koalíciós csapatok légifolyosót hoznának létre arra az esetre, ha az izraeli kormány úgy dönt, megtámadja Iránt, hogy megakadályozza Teheránt nukleáris fegyver kifejlesztésében, mondta egy neve elhallgatását kérő izraeli tisztségviselő.

„Felkészülünk minden lehetőségre, és kiválasztjuk közülük az ehhez hasonlóakat, amelyek létfontosságúak” – nyilatkozta a forrás. „Az egyetlen módja a légi csapásnak, hogy keresztül repülünk Irakon, amerikai felügyelet alatt álló légtéren. Ha nem gondolkozunk előre, előfordulhat, hogy amerikai és izraeli repülők egymást kezdik lőni” – tette hozzá.

Izrael háborús helyzetre készül

Ahogy Irán továbbra is ellenáll a nemzetközi közösség követelésének, hogy hagyjon fel a feltételezhetően katonai célra szánt nukleáris programjával, Izrael megkezdte a felkészülést a háborús helyzetre, ha esetleg a diplomáciai próbálkozások nem járnának sikerrel, írja a Daily Telegraph.

A katonai előkészületek a lap szerint év elején kezdődtek meg, miután a Moszad, az izraeli titkosszolgálat konkrét információkat szerzett arról, hogy Iránnak 2009-re elegendő hasadó anyag lesz a birtokában ahhoz, hogy felszereljen egy nukleáris robbanófejet. Ehud Olmert izraeli miniszterelnök a múlt héten jelentette be, sikerült meggyőznie Meir Dagant, aki hat éve a Moszad vezetője, és aki elismert szakértője az iráni atomprogramnak, hogy halassza el visszavonulását legalább a jövő év végéig.

A nemzetközi közösség várhatóan tovább fokozza a nyomást, hogy Irán állítsa le atomprogramját, az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt tagja és Németország hétfőn Londonban tartanak találkozót. A múlt szerdán járt le az Iránnak kiszabott határidő, Teherán azonban figyelmen kívül hagyta a nemzetközi közösség követelését, Iránra így valószínűleg gazdasági szankciók várnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!