Irán nem akar feltételekkel tárgyalni

2006.06.24. 18:16
Irán nem akarja, hogy feltételekhez kössék a tárgyalások újrakezdését atomprogramjáról - erősítette meg Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter szombaton Berlinben.
Az iráni külügyminiszter Berlinben német kollégájával, Frank-Walter Steinmeierrel találkozott. Mottaki európai körutat tesz, ennek egyik állomása a német főváros. Steinmeier viszont nyomatékosan arra szólította fel Iránt, hogy mozduljon az atomvitában. Számos ország feltételezi, hogy Irán atomfegyver elkészítésére törekszik, míg Teherán azt állítja, hogy atomprogramja békés szándékú.

Legutóbb az ENSZ BT öt állandó tagjának, Franciaországnak, Nagy-Britanniának, az Egyesült Államoknak, Kínának és Oroszországnak a támogatását élvező úgynevezett ösztönző ajánlatcsomagot terjesztettek a teheráni vezetők elé, de megszabták, hogy a tárgyalások idejére Iránnak fel kell függesztenie urándúsítási programját. Ebbe Irán nem hajlandó beleegyezni, s választ is csak hetek múlva akar adni az ajánlatcsomagra.

Steinmeier szombaton sürgette, hogy Irán "nagyon gyorsan" állítsa le a dúsítást. A lépéssel "megfelelő környezet" alakulna ki a tárgyalások újrafelvétele szempontjából - mondta a német diplomácia vezetője. Korábban az Európai Unió trojkája, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország képviselői tárgyaltak Teheránnal, de ezek a megbeszélések megszakadtak.

Teherán cáfolja az amerikai vádakat

A teheráni külügyminisztérium szerint minden alapot nélkülöznek azok az amerikai vádak, hogy Irán beavatkozik az iraki belügyekbe és síita szélsőségeseket támogat az országban.

Hamíd Reza Aszefi külügyminisztériumi szóvivő szombaton az iráni hírügynöükség által közzétett közleményben utasította el a közelmúltban Geoge Casey tábornok, az Irakban állomásoztatott amerikai erők főparancsnoka által megfogalmazott vádakat. Az amerikai tábornok nyilatkozata szerint Irán fegyvereket ad át az iraki szélsőséges síita csoportoknak és katonai kiképzéssel is segíti őket.

Aszefi hangsúlyozta, hogy "az ilyen vádaskodások célja elterelni a figyelmet az Egyesült Államok iraki gyengeségéről és vereségéről". A szóvivő nyilatkozata szerint "Irán - ellentétben az Egyesült Államokkal -szomszédjaként egy erős, egységes és megbízható Irakot szeretne látni a térség biztonsága és stabilitása megszilárdításának érdekében".  • Hírek
  • Személyi kölcsön