Putyin kiállt az iráni atomprogram mellett

2006.06.15. 13:13
Putyin szerint Iránnak joga van tervei megvalósítására. Az orosz elnök Mahmud Amadinezsáddal folytatott tárgyalásain azzal büszélkedett, hogy egyedül ők támogatják tevékeney Irán atomprogramját. Oroszország atomerőművet épít az urándúsításra készülő országnak.

"Minden országnak, beleértve Iránt is, joga van arra, hogy a szükséges ellenőrzés mellett megvalósítsa terveit a csúcstechnológia terén, és azt saját fejlődésére használja fel" - jelentette ki Vlagyimir Putyin csütörtökön Sanghajban Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnökkel folytatott tárgyalásán. Putyin nem győzte hangsúlyozni, hogy Oroszország az egyetlen, ami "tevékenyen és nyíltan" együttműködik Iránnal atomprogramja megvalósításában.

Oroszország - ami éppen ezért hevesen ellenzi az iráni atomprogram leállítását célzó szankciókat - tízmilliárd dollárért épít atomerőművet a nemzetközi szervezetek szerint nem feltétlenül polgári atomprogramot folytató Iránnak.

Putyin és Ahmadinezsád a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) idei csúcsértekezletén találkoztak. Az Egyesült Államok kelet-ázsiai jelenlétének ellensúlyozására létrehozott szervezetnek Oroszország teljes jogú tagja, Irán csak megfigyelő.

Tagja a szervezetnek Kína is, ami az ENSZ Biztonsági Tanácsában a szintén vétójoggal bíró Oroszországhoz hasonlóan ellenzi az Irán elleni szankciókat. Kína olaj és földgázszükségeletinek nagy részét Iránból fedezi.

A mostani találkozón Putyin ismét felvetette annak a lehetőséget, hogy Irán urándúsítási programját oroszországi vállalatokkal közösen végezze. Ahmadinezsád válaszában kifejtette, hogy az iráni atomdossziéval kapcsolatban a két ország álláspontja nagyon közel áll egymáshoz, és Moszkva teljes mértékben tisztában van a helyzet alakulásával, mivel az orosz és az iráni illetékesek folyamatosan kapcsolatot tartanak egymással.  • Bérelnék
  • Bankszámla