Egységben Irán ellen

2006.06.01. 06:29
Az Egyesült Államok résztvevőként is beszállt az iráni atomválság rendezésébe. A tárgyalásokat eddig európai partnereire bízó Washington aktivizálódása Oroszország és Kína együttműködési kedvét is fokozhatja, bár Peking a lelkesedés mellett ismét felemelte szavát a szankciók ellen.

Egységesen léphetnek fel Irán ellen a világ nagyhatalmai. Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter szerdán bejelentette, hogy immár az Egyesült Államok is csatlakozik az EU iráni tárgyalócsoportjához. Nevük elhallgatását kérő amerikai külügyi források szerint ez annak is köszönhető, hogy immár az Iránnal szoros üzleti kapcsolatokat fenntartó Oroszország és Kína is hajlandó akár nyomást is gyakorolni Teheránra.

A két ország az amerikai diplomaták szerint kész visszatérni az ENSZ Biztonsági Tanácsába, hogy akár szankciókról is határozzanak Irán ellen. Az ENSZ eddig komolyabb fenyegetések nélkül próbálta a gyanú szerint fegyverkezési célokat szolgáló urándúsító programja felfüggesztésére bírni Iránt, javarészt Oroszország és Kína ellenállása miatt.

Az amerikai tisztviselő szerint részben ez a konszenzus vezette az Egyesült Államokat arra a döntésre, hogy bizonyos feltételek mellett kész legyen bekapcsolódni az Iránnal folytatott többoldalú tárgyalásokba.

A tisztségviselő szerint Oroszország és Kína elfogadta, hogy amennyiben Irán nem egyezik bele urándúsító tevékenysége felfüggesztésébe, nem fogadja el a tárgyalási ajánlatot vagy nem jóhiszeműen tárgyal, úgy ismét a BT elé tárják az iráni atomdossziét és biztonsági tanácsi határozatot fogadjanak el vele kapcsolatban.

Az öt BT-tag és a tárgyalásokon aktív Németország képviselői csütrötökön Bécsben egyeztetnek a végső tárgyalási javaslatukról. Hogy még akadhatnak nehézségek, azt jelzi, hogy az amerikai javaslatot üdvözlő Oroszország és Kína közül az utóbbi hivatalos állásfoglalásában szorgalmazta, hogy Washington ne kösse feltételekhez a párbeszédet.

A kínaiak inkább bizalomépítő biztonsági garanciákkal kecsegtetnék Iránt, ezt azonban az Egyesült Államok ellenzi.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön