Emil, Csanád
17 °C
30 °C

Irán és az ENSZ egymást fenyegetik

2006.04.26. 07:25
Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete felelőtlenséggel vádolta Iránt. "Amennyiben a nyugati országok kemény intézkedéseket határoznak el, elrejtjük a programot. Amennyiben a Nyugat az erő nyelvét alkalmazza, nem számíthat arra, hogy biztosítjuk a nukleáris tevékenység átláthatóságát" - válaszolta az iráni főtárgyaló.

Ali Laridzsáni nukleáris ügyekben megbízott teheráni főtárgyaló azt üzente az ENSZ-nek, hogy országa egyszerűen elrejti atomprogramját, amennyiben a Nyugat kemény intézkedéseket, netán szankciókat foganatosít ellene. "Amennyiben a nyugati országok kemény intézkedéseket határoznak el, elrejtjük a programot. Amennyiben a Nyugat az erő nyelvét alkalmazza, nem számíthat arra, hogy biztosítjuk a nukleáris tevékenység átláthatóságát" - jelentette ki az iráni főtárgyaló, aki erre az esetre még azt is kilátásba helyezte, hogy országa beszüntet mindenfajta együttműködést a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ).

A kemény megfogalmazású üzenet időzítését magyarázza, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának ultimátuma szerint Teheránnak péntekig fel kell hagynia az urándúsítással.

Teherán kész megosztani

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete helyi idő szerint kedd este felelőtlenséggel vádolta Iránt azt követően, hogy Teherán kilátásba helyezte atomtechnológiájának más országok számára történő továbbadását.

New York-i nyilatkozatában John Bolton nagykövet Irán legfőbb vallási vezetője, Ali Hamenei ezzel kapcsolatos - állítólagos - kijelentésére hivatkozott. Szudáni lapjelentések szerint ugyanis a Szudánban tartózkodó Hamenei vendéglátói előtt azt hangoztatta, hogy Teherán kész megosztani nukleáris technológiáját más országokkal.

Bolton szerint ez a kijelentés is Irán felelőtlen magatartásáról tanúskodik. Ez a magatartás pedig az atomtechnológia, végső soron pedig az atomfegyver elterjedéséhez vezethet - fogalmazott a nagykövet, aki mindebből ismételten arra következtetett, hogy Teherán fenyegetést jelent a nemzetközi békére és biztonságra. Ezt pedig az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem hagyhatja figyelmen kívül - tette hozzá az amerikai diplomata. Bolton szerint a BT állandó tagjai még a héten összeülnek, hogy a további lépésekről tárgyaljanak.

Bécsben tárgyalnak

Két nappal a Biztonsági Tanács által szabott határidő letelte előtt, szerdán magas rangú küldöttség kezd tárgyalásokat Bécsben, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség székhelyén. Az iráni delegáció szerdán érkezik az osztrák fővárosba, közvetlenül Teheránból.

Irán április 11-én jelentette be, hogy 164 centrifuga segítségével első ízben sikerült 3,5 százalékos (atomerőműben már felhasználható, atomfegyverbe azonban még alkalmatlan) dúsítású uránt előállítania. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa korábban április 28-ig adott időt Iránnak urándúsító tevékenysége felfüggesztésére. A BT ezt a nyugati országok sürgetésére tette, amelyek attól tartanak, hogy Teherán békés célúnak mondott atomprogramja leple alatt atomfegyver előállítására törekszik. Irán ezt cáfolja.