Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Születőben Izrael új kormánya

2006.05.02. 13:21
Csütörtökön alakul meg hivatalosan Izrael új kormánya. A három hétig tartó koalíciós tárgyalások eredményeként 67 mandátummal az oldalán a Kadima megkezdheti két legfontosabb feladatát: Izrael határainak véglegesítését és további ciszjordániai telepek kiürítését.

Ehud Olmert ügyvezető miniszterelnök a három hétig tartó koalíciós tárgyalások után megkezdte az egyeztetéseket pártja, a Kadima párt vezető politikusaival. A Haarec beszámolója szerint a találkozókon Olmert a miniszteri posztok várományosairól tájékoztatja kollégáit.

A koalíció legfontosabb feladatainak tekinti további ciszjordániai telepek kiürítését, és 2010-ig Izrael határainak végleges kijelölését. Az alakuló koalíció érdekessége, hogy az ultraortodox Sasz úgy írta alá a koalíciós szerződést a Kadimával, hogy nem ért egyet a telepek kiürítésével. Mivel Olmert várhatóan csak egy-másfél év múlva kezdené meg a programot, az is elég, ha a Sasz csak akkor hozza meg végleges döntését.

Eskütétel

A hivatalos kinevezések csütörtökön várhatóak, a pártoknak addig kell aláírniuk a koalíciós szerződéseket. Az egyetlen kivétel az Egyesült Judaista Tóra párt, amely ígéretet kapott két pozícióra is, még akkor is, ha a tárgyalásokat nem fejezik be időben. Így ők kaphatják a Kneszet pénzügyi bizottságának elnöki posztját, és ők delegálhatják a jóléti miniszter helyettesét is.

A kormánykoalíció a jelenlegi állás szerint a 120 tagú Kneszetből 67 szavazatot tudhat maga mellett, ami bár stabil kormányzást biztosít, mégis kevesebb, mint amire a koalíciós tárgyalások kezdetén a Kadima számított. A Munkapárt hét minisztériumot szerezhet meg magának, a Nyugdíjasok Pártja kettőt, míg az ultraortodox Sasz hármat.

Összességében a Kadima megtartotta magának a legfontosabb tárcákat: a pénzügyit, az igazságügyit és a belügyit. Így a Munkapártból átigazolt Haim Ramon lehet az igazságügy miniszter, Olmert egyik közeli szövetségese, Avraham Hirchson pedig a jó eséllyel startol a pénzügyminiszterségre.

Kiemelt pozíciók

A Nobel-békedíjas Simon Peresz a kormányfő helyetteseként folytathatja tevékenységét, emellett a Negev-sivatag és Galeilea ügyeinek, valamint a közel-keleti gazdasági ügyek minisztere is lesz. Ez pontosabban az arab és az európai országokkal való kiemelten fontos ügyek kezelését jelenti.

Roni Bar-On lehet a belügyminiszter, Zeev Boim a bevándorlók minisztériumának kerülhet az élére, Jaakov Edri pedig miniszteri szinten koordinálja majd a Kneszet és a kormány munkáját. A Kneszet szóvivői feladatát ezentúl Dalia Icik látja majd el.

Avi Dihter, volt titkosszolgálati vezető a közbiztonsági tárcát vezeti majd, aki az új kormány környezetvédelmi miniszterét, Gideon Ezrát váltja a poszton. Cipi Livni, a "feltörekvő csillag" viszont megtartja külügyminiszteri pozícióját, valamint Peresz mellett a kormányfő helyetteseként is dolgozik majd.

Meglepetések

Saul Mofaz, a távozó védelmi miniszter várhatóan közlekedési miniszterként és miniszterelnök-helyettesként folytatja pályáját, amelyek mellett további kulcsfontosságú feladatokat is ellát majd az alakuló kormányban. Ezek egyike a misztikusan elnevezett "stratégiai párbeszéd a világ országaival". A feladatkör először kerül kiemelten és külön választva miniszteri hatáskörbe.

Mofazt a Munkapárt vezetője, Amír Perec váltja a védelmi miniszteri pozícióban, ami választások eredményének ismeretében nem is volna meglepő, ám szakmai múltját tekintve annál inkább. Elemzők a volt szakszervezeti vezetőt valamiféle társadalmi ügyekkel foglalkozó tárca élén látták volna szívesebben, népszerűségét nem a hadseregben szerzett érdemeivel vívta ki.

Meir Sitrit az építés- és lakásügyi miniszteri tárca várományosa, emellett a titkosszolgálatok felügyeletét és a nem zsidó szektor ügyei intézésére létrehozott bizottság elnöki posztját is ellátja majd. A Haarec értesülései szerint Sitrit a pénzügyminiszteri pozícióra számított, a két utóbbi feladatot kompenzációként kapta cserébe.