Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Túlságosan megkötnék a békefenntartók kezét Libanonban

2006.08.23. 11:57
Folytatódik a huza-vona a dél-libanoni békefenntartók összetételéről. Az AP birtokába került tervezetből, ami a katonák feladatait írja körül, kiderül, hogy több tisztázatlan kérdés is szerepel még a szabályrendszerben. Pénteken Kofi Annan az Európai Unió külügyminisztereivel egyeztet, majd közel-keleti körútra indul.

Libanoni katonák a szír határnál
A libanoni hadsereg szerdán felvonult a szíriai határ mentén, az ország északi és keleti részén - közölték libanoni katonai források. "Több dandár felvonult valamennyi határátkelő pontnál az északi földközi-tengeri partvidéktől egészen (a délkeleti) Rasajáig"- közölte egy katonai forrás. Hozzátette, hogy a művelet célja a határok ellenőrzése a törvénytelen csempészet megakadályozása céljából. A forrás azt is közölte, hogy hadsereg rövidesen helikopteres őrjáratokat is végrehajt a térségben. (MTI)

Az ENSZ nagyobb létszámú, dél-libanoni békefenntartóinak feladatáról szóló tervezet szerint a katonák csak önvédelemből, vagy civilek védelmében nyithatnak tüzet, valamint ha a libanoni hadseregnek támogatásra van szüksége ahhoz, hogy megakadályozzon fegyvereseket az izraeli határ átlépésében. Az AP birtokába került 20 oldalas dokumentumot a múlt héten kapták kézhez azok az országok, melyek potenciálisan katonákat delegálhatnak a most alakuló dél-libanoni ENSZ-csapatokba. A szervezet békefenntartással foglakozó részlege 3500 katonát küldene a térségbe a jövő hét végéig, akik a jelenleg is ott állomásozó 2000 fős alakulatot erősítenék.

Dél-libanoni aggályok

A tervezet több országot is visszatartott a döntés meghozatalától, a dokumentumból ugyanis nem derül ki egyértelműen, hogy a katonák feladata lesz-e a Hezbollah fegyvereseinek leszerelése, akik eddig a dél-libanoni területet teljes kontroll alatt tartották. Néhány országot az is aggaszt, hogy a katonák tevékenységét túlzott mértékben korlátozzák, a parancsnokok akár nem is hozhatnak gyors döntéseket, szükség esetén például nem használhatják fegyvereiket.


Francia békefenntartók Libanonban

A szabályrendszer túlnyomórészt védekező hadviselést vár el a csapatoktól, csak „emberéletet veszélyeztető fenyegetés és támadások során” engedélyezi a fegyverhasználatot. Ennek célja a másfél héttel ezelőtti, fegyverszünetet eredményező ENSZ-határozat betartatása, jelentette az AP.

Bár a harcok lezárásáról szóló BT-határozat és a békefenntartók feladatairól szóló tervezet sem rendelkezik a Hezbollah lefegyverzéséről, a szabályrendszer eléggé erőteljesen meghatározza, hogy a csapatoknak fel kell lépniük minden fegyveres csoport ellen, akik megsértik a tűszünetet vagy a fegyverembargót. Ebbe a kategóriába pedig jó eséllyel a szélsőséges Hezbollah is beletartozhat. A szabályok továbbá meglehetősen szabad kezet adnak az ENSZ parancsnokainak válaszlépések megtételére.

Jogszerű és kiegyensúlyozott

Az ENSZ a múlt csütörtökön ígéretet kapott 3500 főre, akiket a békefenntartók előőrseként a térségbe lehetne vezényelni, azonban a katonák legnagyobb része muzulmán országból érkezne. Az ENSZ ezután fordult az európai országokhoz, hogy ezzel próbálja biztosítani az egyensúlyt a csapatokon belül, így mindkét közvetlenül érintett ország, Izrael és Libanon szempontjából is jogszerű lenne a nemzetközi békefenntartó csapatok összetétele.

A jelenleg is Dél-Libanonban állomásozó csapatokat vezető Franciaország, amelyiktől azt várják, hogy folytatja tevékenységét, úgy nyilatkozott, hogy a mostani 200 katonája mellé mindössze még egyszer ennyit vezényel. Az Egyesült Államok és az ENSZ is óriási csalódással vette tudomásul a döntést, bár az AP egy forrása szerint még nem végleges a franciák elhatározása. Egy jól informált ENSZ-diplomata azt állítja, hogy csütörtökön a francia elnök, Jacques Chirac találkozik a külügyminiszterrel, a védelmi miniszterrel és katonai vezetőkkel, hogy a létszám esetleges megemeléséről tárgyaljanak, írja az AP.

Olaszország hétfői bejelentése, miszerint elvállalnák a csapatok vezetését, jelentős változtatásra ösztökélheti a franciákat. Romano Prodi olasz miniszterelnök bejelentette, hogy készen állnak akár 3000 katona Libanonba küldésére.

Az EU külügyminiszterei egyeztetnek

Az Európai Unió péntekre tanácskozásra hívta össze az európai külügyminisztereket Brüsszelbe, akik Kofi Annan ENSZ-főtitkárral egyeztetnek a dél-libanoni békefenntartókkal kapcsolatos kérdésekről. A tanácskozás után Kofi Annan azonnal közel-keleti körútra indul, látogatást tesz majd Libanonban, Izraelben, Szíriában és Iránban, hogy megnyerje az érintett államokat a tűzszünet teljes támogatására.

A határozat szerint hosszabb távon az ENSZ 15 ezer békefenntartót, míg a libanoni hadsereg további 15 ezer katonát vezényelne Dél-Libanonba, ezzel egy időben pedig Izrael visszavonná a térségben állomásozó csapatait. A nemzetközi erők felhatalmazást kapnak arra is, hogy a libanoni hadsereggel együttműködve védőzónát hozzanak létre, melynek célja a határok biztosításával a fegyvercsempészet megakadályozása lenne. George Bush amerikai elnök és Kofi Annan is azt sürgeti, hogy a békefenntartók minél gyorsabban kezdjék meg tevékenységüket.

Akár fél Európa Libanonba mehet

Az európai országok eddig majd fele jelezte, hogy részt venne egy Libanonba telepítendő ENSZ-erőben. Belgium, Németország, Franciaország, Olaszország, Görögország, Finnország, Spanyolország, Dánia bekapcsolódása szinte bizonyos, és egyes jelzések szerint Nagy-Britannia, Lengyelország, Litvánia, Csehország, Szlovákia, Svédország, Luxemburg és Írország is kész a részvételre.

Magyarországon az utolsó közlés ezzel kapcsolatban az volt, hogy egyelőre nem érkezett felkérés ilyen típusú szerepvállalásra, de ha érkezik, azt alaposan megvizsgálják - ugyanakkor tudni lehet azt is, hogy az ilyen célra rendelkezésre álló magyar erők nagy része jelenleg más küldetésekben (így a Balkánon vagy Afganisztánban) tevékenykedik. (MTI)