Antal, Anett
16 °C
23 °C

Megverték az egyiptomi külügyminisztert Jeruzsálemben

2003.12.23. 10:00
Valószínűleg palesztin szélsőségesek támadtak rá hétfőn Ahmed Maher egyiptomi külügyminiszterre Jeruzsálem óvárosában. A külügyminiszter közvetíteni próbált az izraeliek és a palesztinok között. Az izraeli rendőrség kedden hét palesztint tartóztatott le.
Feldühödött palesztinok megverték hétfőn Ahmed Maher egyiptomi külügyminisztert Jeruzsálem óvárosában, amikor be akart térni imára az al-Aksza mecsetbe, az iszlám vallásának harmadik legszentebb helyére. Szemtanúk elmondták: kezdetben csak sértegették, "áruló ország minisztereként" szidalmazták Mahert. Később cipőket vágtak hozzá, majd ütlegelni kezdték. (Egyiptom 1979-ben, Anvar Szadat elnöksége alatt első arab országként kötött különbékét Izraellel.)

Elvesztette eszméletét

A különféle forrásokból érkező beszámolókban sok az ellentmondás Maher állapotát illetően. A francia AFP hírügynökség orvosi forrásra hivatkozva azt írta róla, hogy eszméletlen állapotban kórházba szállították. Az izraeli mentőszolgálat illetékese ugyanakkor arról számolt be, hogy bár kórházba szállították Mahert, jó állapotban volt a miniszter.

Az egyiptomi televízió "stabilnak" nevezte egészségi állapotát. Az izraeli rádió szerint a miniszter csak könnyebb sérüléseket szenvedett, s a helyszín közelében részesült orvosi ápolásban; egyik kísérőjét azonban kórházba kellett szállítani. Az izraeli televízió által közölt felvételeken azt lehetett látni, amint - távozóban a Mecsetek teréről - az egyiptomi küldöttség tagjai támogatják a félig aléltnak látszó minisztert.

Letratóztatások

Abban sem egyezőek a jelentések, hogy az izraeli biztonsági őrök kíséretében vagy kísérete nélkül ment-e Maher a Templomhegyre. Egyes jelentések szerint eleve az izraeli testőrök óvták meg a súlyosabb bántalmazástól, és mentették ki a Mecsetek teréről, más jelentések szerint odaérkező izraeli rendőrök juttatták ki a veszélyzónából. Az olasz ANSA hírügynökség úgy értesült a jeruzsálemi rendőrségen, hogy a Felszabadítás Pártja nevű radikális muzulmán szervezet tagjai bántalmazták az egyiptomi külügyminisztert. Más forrásból nem erősítették meg ezt az állítást. Kedd reggel az izraeli rendőrök hét palesztint vettek őrizetbe az esettel kapcsolatban.

Ahmed Maher személyében három éve először látogatott most egyiptomi külügyminiszter Izraelbe. Kairó többször vállalt már közvetítő szerepet Izrael és a palesztinok között. Most a palesztin szervezetek közötti megegyezés tető alá hozásán fáradozik az Izrael elleni erőszak leállítása és az izraeli-palesztin béketárgyalások újraindítása érdekében. Az incidens előtt találkozott Maher Jeruzsálemben Ariel Saron izraeli kormányfővel, Móse Kacav államfővel és Szilvan Salom külügyminiszterrel. "A palesztin kormány a lehető legnagyobb határozottsággal elítéli a Maher ellen intézett támadást" - mondta a kormány egy szóvivője Rámalláhban. Hoszni Mubarak egyiptomi elnök "mély sajnálkozását" fejezte ki a külügyminiszterét ért incidens miatt.