Gerzson
-3 °C
3 °C

Izrael rakétákkal lőtt egy palesztin menekülttábort

2004.05.18. 17:40
Az izraeli légierő kedd hajnalban két alkalommal is rakétákkal lőtte a Gázai övezet déli részén levő Rafah palesztin menekülttábort. A két támadás következtében tizenkilenc palesztin meghalt, harmincan megsebesültek.
Az első támadás során a helikopterek három rakétát lőttek ki a táborban egy fal mögé rejtőző fegyveresekre. Röviddel hajnal előtt az izraeli helikopterek a szomszédos Tel Szultan településre nyitottak tüzet. A támadásokban tizenkilencen meghaltak és legalább harmincan megsebesültek.

Palesztin források szerint a támadás egy mecset közelében történt, ahol a hívők a reggeli imára gyülekeztek. A mecset kigyulladt. Az izraeli hadsereg közlése szerint mindkét támadásnak palesztin fegyveresek voltak a célpontjai.

Az első támadás idején izraeli földgyaluk jelentek meg a tábor közelében és izraeli ellenőrzés alatt lévő területen egyengették a talajt - közölték palesztin biztonsági források.

A második támadás idején izraeli harckocsik és katonák közben bevonultak a Tel Szultanba, ahol több épületben állásokat foglaltak el. Egy épületet körülvettek és megkezdték az átkutatását - közölték palesztin biztonsági források. Helyi lakosok szerint legalább negyvenöt katonai jármű vonult fel a razzia helyszínére.

Egy magas rangú palesztin egészségügyi illetékes kedden azzal vádolta meg az izraeli hadsereget, hogy a rafahi művelet során mentőkre lőttek és a nemzetközi közösség közbelépését kérte.

Palesztin források szerint a tábort hétfőn izraeli harckocsik és katonák kerítették be, elvágva a Gázai övezet többi részétől. A lakosok nagyszabású izraeli akciótól tartva menekültek a táborból.

Izraeli katonák a palesztin felkelés kitörése óta eltelt három év során több alkalommal hatoltak be a rafahi menekülttáborba, fegyvercsempészek után kutatva.

A palesztinok felkészültek a támadásra

A múlt héten palesztinok felgyújtottak egy izraeli páncélozott járművet a táborhoz vezető út közelében, öt katona életét vesztette. Rafahban palesztin fegyveresek csapdákat és pokolgépeket készítettek elő az izraeli támadásra készülve.

Hétfő este egy palesztin meghalt, amikor megpróbálta elhelyezni a pokolgépet abban az övezetben, ahol az izraeli hadsereg nagyszabású műveletet jelentett be. A robbanás következtében két másik palesztin megsebesült, egyikük súlyosan.

Az izraeli hadsereg mintegy húsz terepjáróval hétfő este behatolt a ciszjordániai Túl-Karmba, ahol heves tűzpárbaj tört ki - közölték palesztin biztonsági források. A katonák kijárási tilalmat vezettek be és körülzártak egy háztömböt, ekkor tört ki a lövöldözés.

A palesztin források szerint az izraeli katonák a Jasszer Arafat palesztin elnök vezette Fatah mozgalom fegyveres szárnya, az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai aktivistája után kutattak.