Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Izrael: nagykoalíció vagy megismételt választás

2003.01.29. 11:38
Nemzeti egységkormány létrehozását javasolta a választásokon győztes Ariel Saron Izraelben. A Munkapárt azonban inkább lenne "lelkes ellenzék". A baloldal ellenállása miatt Saron az ultranacionalistákkal kényszerülhet koalícióra, ezt azonban akár újabb választások kiírásával is megakadályozná.
A palesztin szélsőségesek "gyilkos gyűlölete" elleni egységkormány létrehozását javasolta a választásokon győztes Likud miniszterelnök-jelöltje, Ariel Saron. Kezdeményezése azonban könnyen megbukhat a Munkapárt katasztrofális szereplésén - írja az AP. Míg ugyanis a Likud képviselőhelyeit csaknem megduplázva 37 helyet szerzett a 120 tagú Kneszetben, a Munkapárt története legrosszabb választási eredményét érte el 19 mandátum megszerzésével.

"Nézetkülönbségeink eltörpülnek a terroristák gyilkos gyűlölete mellett" - mondta Saron a jobboldali pártszövetség győzelmét ünneplőknek a nagykoalícióra utalva. Amram Mitzna, a Munkapárt miniszterelnök-jelöltje azonban inkább "lelkes ellenzéki szerepre" készül. "A politika maraton, és mi még csak az első kilométereknél tartunk. Az ellenzéki szerep nem szégyen és nem is fog sokáig tartani" - nyilatkozta a vereséget elismerő beszédében.

Az izraeli választások végeredménye
Likud: 37 mandátum, 30,8%
Munkapárt: 19 mandátum, 15,8%
Sinuj: 15 mandátum, 12,5%
Sasz: 11 mandátum, 9,2%
Nemzeti Egység: 7 mandátum, 5,9%
Merec: 6 mandátum, 5%
Nemzeti vallásos Párt: 5 mandátum, 4,1%
Tóra-párt: 5 mandátum, 4,1%
Egy Nemzet: 4 mandátum, 3,3%
Hadas: 4 mandátum, 3,3%
Balad: 3 mandátum, 2,5%
Yisrael B'Aliyah: 2 mandátum, 1,7%
Ra'am: 2 mandátum, 1,6%
Előrehozott választások újra?

A Munkapárt elutasítása miatt a Likud az amerikaiak támogatta békefolyamatot elutasító ultranacionalista vallási pártokkal kényszerülhet koalíciókötésre - írja az AP. Ezt azonban Saron akár újabb előrehozott választásokkal is kész megakadályozni - legalábbis izraeli televíziós források szerint kamerán kívül ezt nyilatkozta.

Világi koalíció

A választások nagy nyertese - a Likud mellett - a szekuláris polgári Sinuj párt, mely az állam és egyház elválasztásáért küzd. A 15 mandátumával királycsináló szerepbe került párt máris támadást intézett a vallásos jobboldali pártok ellen, vezetőjük, Yosef "Tommy" Lapid világi koalícióra tett javaslatot a Likud, a Munkapárt és a Sinuj részvételével.

Eltűnt a békefolyamat

A palesztinok attól tartanak, hogy Saron győzelme csak ronthat a közel-keleti helyzeten. "Saron vezeti majd az új kormányt, pillanatokon beül kitörhet az iraki háború és gyakorlatilag eltűnt a békefolyamat" - kommentálta a választási eredményeket Saeb Erakat palesztin államminiszter az AP-nek.

A választásokon a szavazásra jogosultak 68,5 százaléka adta le szavazatát, ez az eddigi legalacsonyabb részvételi arány Izraelben. Saron sikerét jelzi, hogy az államalapító David Ben-Gurion 1961-es győzelme óta először fordult elő, hogy a miniszterelnök győzelmet szerez az előrehozott választásokon.