Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Megalakult az izraeli kormánykoalíció

2003.02.26. 12:25
Ariel Saron izraeli miniszterelnök bejelentette a létrehozandó kormánykoalíció végleges összetételét. Először fordul elő, hogy egy Likud vezette koalícióból kimaradnak az ultra-ortodoxok.
Minden valószínűség szerint Ariel Saron Likud pártja a Sinujjal, a Nemzeti Vallásos Párttal, és a Nemzeti Egység Párttal lép koalícióra. Saron már hetek óta ezekkel a pártokkal tárgyalt, de a jobboldali Nemzeti Egység Párt csak kedden este jelentette be, hogy csatlakoznak a koalícióhoz. A párt csatlakozásával az új kormánykoalíciónak 8 fős többsége lesz a Knesszetben.

A Likudnak 40, a Sinujnak 15, a Nemzeti Egység Pártnak 7, a Nemzeti Vallásos Pártnak 6 képviselői helye van a 120 fős parlamentben. Ez az első eset, hogy egy Likud vezette koalícióból kimaradtak az ultra-ortodox pártok, jelentette a BBC.

Nem lesz palesztin állam?

Tudósítók szerint az új koalíció kellemetlenül érinti az izraeli-palesztin béketárgyalásokat szorgalmazó Egyesült Államokat. A Nemzeti Egység Párt ugyanis határozottan ellenzi az önálló palesztin állam megteremtését, ugyanakkor Ariel Saron már többször azt mondta, hogy támogatja azokat az amerikai elképzeléseket, amelyek egy független palesztin állam 2005-ös megteremtését célozták.

A két párt most abban egyezett meg, hogy "addig nem hozzák újból elő a kérdést, amíg az nem válik relevánssá". Emellett a Nemzeti Vallásos Párt is ellenzi a palesztin állam megteremtését, de támogatja a zsidó telepek építését a megszállt területeken. Szaeb Erekat palesztin államminiszter szerint az új kormány nem fog kiegyensúlyozott békepárti politikát folytatni.