Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

A vezérkari főnök szerint Izrael felkészült egy iraki támadásra

2002.09.15. 13:26
Izrael felkészült egy iraki támadásra, amely egy Bagdad elleni amerikai támadást követően érheti a zsidó államot - jelentette ki Mose Jaalon vezérkari főnök.
A jelenlegi posztjára a nyáron kinevezett Jaalon vasárnap a közszolgálati rádiónak nyilatkozva kijelentette: Izrael lakossága a világon a legjobban védett, akár egy nem hagyományos fegyverrel végre hajtandó támadás ellen is. Mint fogalmazott, a zsidó állam jól felkészült nemcsak a védelmi intézkedésekre, hanem szükség esetén a válaszcsapásra is.

Még nem mindenki kapott gázálarcot

Jaalon kikerülte a választ arra a kérdésre, amely a gázálarcok és óvóhelyek hiányát firtatta. Katonai források vasárnap ugyanakkor megerősítették, hogy a lakosság egynegyedét még nem látták el gázálarccal. Egy névtelenül nyilatkozó tisztségviselő szerint csak napok kérdése, hogy a megfelelő gázálarcokkal ellássák a teljes lakosságot, sőt az Izraelben dolgozó külföldieket és az országban tartózkodó turistákat is.

Különleges biztonsági intézkedések az engesztelés napján

Irak az öbölháború idején 39 Scud rakétát lőtt ki izraeli célpontokra. A rakétákat akkor hagyományos töltetekkel látták el, most azonban attól tartanak Izraelben, hogy az esetleges csapás esetén nem hagyományos fegyvereket vetnek be. Biztonsági források vasárnap azt közölték a közszolgálati rádióval: figyelmeztetéseket kaptak palesztin szélsőséges szervezetekről, hogy támadásokat készülnek végrehajtani a vasárnap este kezdődő jóm-kipúr, az engesztelés napja idején. A figyelmeztetések nyomán a hadsereg lezárja Ciszjordániát és a Gázai övezetet. Megerősítik a templomok őrizetét, zárva lesz az ünnep alatt a Ben Gurion nemzetközi repülőtér.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!