Viola
-6 °C
-2 °C

Négy atombombányi urán Husszeinnél?

2002.09.12. 17:44
Négy atombomba előállításához elegendő dúsított uránnal rendelkezik Szaddám Husszein iraki elnök, áll az Amerikai Tudósok Föderációjának (FAS) jelentésében. Titkosszolgálati jelentések szerint Irak az eladott olajból a gyógyszerek mellett, fegyvereket vásárolt.
Legalább 70 kilogramm, az atombomba előállításához szükséges dúsított uránnal rendelkezik Szaddám Husszein iraki elnök az Amerikai Tudósok Föderációjának (FAS) jelentése szerint. Ez a mennyiség elegendő négy olyan erejű atombomba előállításához, amilyet Hirosimában dobtak le, írta a La Razón spanyol napilap. Feltételezések szerint az urán nagy részét a volt Szovjetunió országaiból szerezte be, török fegyvercsempész bandák segítségével. A dokumentum szerint "Husszein sokkal intenzívebben és magasabb szinten építette újjá atomfegyverkezési programját, mint amilyen az 1991-es öbölháború előtti volt".

Az atombombát fejlesztik a leggyorsabban?

A dokumentum elkészítésében az amerikai és brit tudósok fontos segítséget kaptak egy iraki kollegájuktól, bizonyos Khadir Hamzától, aki az iraki atomprogram egyik irányítója volt, de az öbölháború után emigrált. Hamza elmondása szerint Szaddám már a háború előtt közel volt az atombomba előállításához. A jelentés bizonyítottnak látta, hogy az iraki elnök tömegpusztító fegyverek, elsősorban atomfegyverek előállításával foglalkozott. Az atomprogram kétszer olyan intenzíven folyik, mint a biológiai és kémiai fegyverek előállítása.

Olajat fegyverért

A La Razón - amerikai titkosszolgálati forrásokra hivatkozva - állítja, hogy az engedélyezett iraki olajeladás nem csak a lakosság élelmiszerrel és gyógyszerekkel való ellátását szolgálta, hanem a radioaktív alapanyagok beszerzését is. A 2000-ben az olajexporttal keresett kétmilliárd dollár egy része is ilyen beszerzést szolgált, a volt Szovjetunió országaiban, a "török kapcsolat" segítségével.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!