Auguszta
-7 °C
0 °C

Izrael megtorlásra készül

2000.11.20. 11:38
Ketten meghaltak, és többen megsebesültek hétfőn, mikor egy iskolás gyermekeket szállító busz felrobbant. Ehud Barak izraeli miniszterelnök aljasnak minősítette a merényletet, és összehívta a Biztonsági Tanácsot, amely megtorló intézkedéseket dolgoz ki. A közel-keleti harcok ismételt fellángolása óta 257-en haltak meg az utcai harcokban.

Két ember meghalt, és közel tíz megsebesült egy pokolgépes merényletben hétfőn a Gáza-övezetben, Kfar Darom zsidó település közelében. A támadást egy gyermekeket szállító iskolai busz ellen intézték. Egyetlen gyermek sem halt meg a támadás következtében, de többen közülük megsebesültek.

A gyermekeket szállító páncélozott buszt izraeli katonák kísérték a támadás pillanatában. A BBC tudósítója szerint a merénylők a busz útvonalán rejtették el bombájukat, és az a buszt érzékelve felrobbant. A tudósítások szerint az áldozatok civil lakosok, a gyermekeket kísérők közül kerültek ki. Az izraeli tévé meg nem erősített híradása szerint a katonai kíséret tagjai közül is áldozatul esett egy katona.

Barak: Aljas és megvetendő támadás

Röviddel a robbantás után Ehud Barak izraeli miniszterelnök kemény nyilatkozatban ítélte el a támadást: ,,Annyira súlyos, aljas és megvetendő ez a támadás, hogy úgy hiszem, nem hagyhatjuk válasz nélkül az esetet." A miniszterelnök arra utalt nyilatkozatában, hogy eleget tettek szombaton a palesztin hatóságok ama kérésének, hogy ne torolják meg a palesztin rendőr által meggyilkolt izraeli katona halálát.

Barak sürgős tanácskozásra hívta össze a Biztonsági Tanácsot, és ott döntik majd el, hogyan válaszolnak a bombatámadásra. A támadás véget vethet a két fél erőszak megfékezése érdekében tett intézkedéseinek. Arafat és Barak egyenként önuralomra szólította fel az utcán harcolókat.

A harcok eddigi mérlege: 257 halott

A felhívások ellenére vasárnap is folytatódtak az összecsapások. Szeptember 28-a óta, a közel-keleti utcai összecsapások kiújulásának kezdetétől, 257 ember halt meg a harcokban: közülük 219 palesztin, 25 zsidó és 13 izraeli arab.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!